Pazartesi, Mayıs 19, 2008
7 Yaşında Olmak
Sevgili arkadaşlar , destekleyici ve olumlu yorumlar yazıyorsunuz , her zaman birebir cevap yazmam mümkün olamıyor ama sizlere çok müteşekkirim.
Gördüğünüz gibi kızlar hararetli bir çalışma içerisindeler. Öyle daldılar ki pastayı süslemeye , fotoğraf çektiğimi bile farketmediler. Zeynep 'in doğum günü için pasta yaptım ve süsleme kısmını Ayşe'ye (yan fotoğrafta) ve Zeynep 'e (üst fotoğrafta) bıraktım.
Süsleme işi onları öyle memnun etti ki herhalde kusursuz görünümde hazır bir pasta alsam bu kadar mutlu olamazlardı. Çocuklara birşeyler üretmenin hazzını yaşatmak gerekiyor. Pahalı ürünlerle dolu, istediğini sürekli elde edebildiği bir dünya çocuk ruhunuda kolayca bozabiliyor. Halbuki 7 yaşında mutluluk öyle sıradan ki, basit bir dokunuş onu perçinleyebiliyor. Keşke bizlerde çocuk ruhumuzu hiç kaybetmesek, olağan durumlar bizi hep mutlu edebilse.
Doğumgünü için dört mevsim kurabiyelerinden yaptım ve uçlarına çubuk yerleştirdim .Çubuklu kurabiyeler çocukların inanılmaz ilgisini çekti. Doğumgününe gelen 12 çocukta beğenisini sundu, bende memnun oldum tabii ki. Bundan sonra kurabiyeler çubuklu pişirilecek... :)
Okul kermesi için de aynı kurabiyelerden yaptım ve royal icin krema ile süsledim.Kurabiyeleri süslemek gerçekten çok zevkli bir işmiş ama zamanı bol olanlara ...
Çarşamba, Mayıs 14, 2008
Fındık Ezmeli Çikolata Kremalı Bisküvi
19 Mayıs 2008, yeni bir kurtuluşun başlangıç tarihi: Artık kamu ve özel kapalı mekanlarda sigara içilemeyecek. Uygulama nasıl olacak merak içindeyim...Türkiye'de kurallara uymamak bir meziyet olarak görülüyor da.
Hastane, okul , devlet dairesi gibi mekanlarda bulunan sigara odaları kaldırılacak. Alışveriş mekanlarında , sigara içilmez yazısı altında içilen sigaraları göremeyeceğiz. Cafe , restaurant, kahvehane gibi insanların özellikle sigara içmeyi sevdiği mekanlar sigaraya kapanacak.
Çokta güzel olacak!
Pastaya gelince...
Altta pişirilen ince bisküvi tabakası, fındık ezmesi ve çikolatalı krema ile biraraya gelince ortaya güzel bir pasta çıktı. Fındık ezmesi, kakao ile karışınca nugat tadında oluyor. Ev yapımı bisküvinin üzerine fındık ezmesi sürüp, üstüne kalın bir tabaka krema eklediniz mi pastanız hazır.
Malzemeler
Bisküvi İçin:
-1 yumurta
-1/2 su bardağı zeytinyağı
-1 tatlı kaşığı katı yoğurt
-1/2 paket vanilya
-1,5 çay bardağı pudra şekeri
-1-2 fiske tuz
-5 çay bardağı beyaz un(tam ölçü)
Krema İçin:
-1,5 litre süt
-1 su bardağı şeker
-9 yemek kaşığı un
-1 yemek kaşığı kakao
-Yarım paket çiğ krema
Arasına sürmek için :
-100 gr.Fındık ezmesi + 1 yemek kaşığı kakao
Süslemek İçin:
-Bitter Çikolata
Yapılışı:
1.22 cm çapında pandispanya kalıbına yağlı kağıt sererek , bisküvi hamurunu yayın, 180 C de pişirin.
2. Diğer tarafta kremayı pişirin. Soğuduktan sonra blendırda çırpın ve çiğ kremayı ekleyin, pürüzsüz olana kadar çırpmaya devam edin. Buzdolabına kaldırın.
3.Bitter çikolatayı ben mari usulü eritin.Altına yağlı kağıt serdiğiniz kalp şeklinde kalıplara çikolatayı dökün .Derin dondurucuda dondurun.
4.Fındık ezmesiyle kakaoyu iyice halledin.
5.Pişirdiğiniz bisküviyi kalıptan çıkarmadan üzerine fındık ezmesini sürün.
6.Bitter çikolatayı küçük parçalara ayırın.
7.Dolaptan çıkardığınız kremaya çikolata parçalarını karıştırın ve kalıptaki fındık ezmesi sürülmüş bisküvinin üzerine yayın.
8.Üzerini hazırladığınız çikolata kalplerle ve çikolata parçalarıyla süsleyin.
9. Birgün dolapta beklettikten sonra servis yapın.
Hastane, okul , devlet dairesi gibi mekanlarda bulunan sigara odaları kaldırılacak. Alışveriş mekanlarında , sigara içilmez yazısı altında içilen sigaraları göremeyeceğiz. Cafe , restaurant, kahvehane gibi insanların özellikle sigara içmeyi sevdiği mekanlar sigaraya kapanacak.
Çokta güzel olacak!
Pastaya gelince...
Altta pişirilen ince bisküvi tabakası, fındık ezmesi ve çikolatalı krema ile biraraya gelince ortaya güzel bir pasta çıktı. Fındık ezmesi, kakao ile karışınca nugat tadında oluyor. Ev yapımı bisküvinin üzerine fındık ezmesi sürüp, üstüne kalın bir tabaka krema eklediniz mi pastanız hazır.
Malzemeler
Bisküvi İçin:
-1 yumurta
-1/2 su bardağı zeytinyağı
-1 tatlı kaşığı katı yoğurt
-1/2 paket vanilya
-1,5 çay bardağı pudra şekeri
-1-2 fiske tuz
-5 çay bardağı beyaz un(tam ölçü)
Krema İçin:
-1,5 litre süt
-1 su bardağı şeker
-9 yemek kaşığı un
-1 yemek kaşığı kakao
-Yarım paket çiğ krema
Arasına sürmek için :
-100 gr.Fındık ezmesi + 1 yemek kaşığı kakao
Süslemek İçin:
-Bitter Çikolata
Yapılışı:
1.22 cm çapında pandispanya kalıbına yağlı kağıt sererek , bisküvi hamurunu yayın, 180 C de pişirin.
2. Diğer tarafta kremayı pişirin. Soğuduktan sonra blendırda çırpın ve çiğ kremayı ekleyin, pürüzsüz olana kadar çırpmaya devam edin. Buzdolabına kaldırın.
3.Bitter çikolatayı ben mari usulü eritin.Altına yağlı kağıt serdiğiniz kalp şeklinde kalıplara çikolatayı dökün .Derin dondurucuda dondurun.
4.Fındık ezmesiyle kakaoyu iyice halledin.
5.Pişirdiğiniz bisküviyi kalıptan çıkarmadan üzerine fındık ezmesini sürün.
6.Bitter çikolatayı küçük parçalara ayırın.
7.Dolaptan çıkardığınız kremaya çikolata parçalarını karıştırın ve kalıptaki fındık ezmesi sürülmüş bisküvinin üzerine yayın.
8.Üzerini hazırladığınız çikolata kalplerle ve çikolata parçalarıyla süsleyin.
9. Birgün dolapta beklettikten sonra servis yapın.
Pazar, Mayıs 11, 2008
Sabuni Bir Hanım: Birkan Sunar
Geçen hafta iç güzelliği yüzüne yansımış , hoşsohbet bir hanımla tanıştım:Birkan Sunar.
Birkan Sunar öncelikle oğlunu çok seven ve ona herşeyin en iyisini vermeye çalışan bir anne. Oğlunun doğumundan sonra ortaya çıkan doğal sabun ihtiyacı , onu sabun yapmaya sevketmiş. Evinde ürettiği sınırlı sayıdaki sabunlar Birkan Hanımı öyle heyecanlandırmışki , Osmanlıca da -sabun yapan - anlamına gelen "Sabuni " ismiyle markalaşarak hobisini mesleğe dönüştürmüş.
Girdiğinizde sabun kokusuyla adeta büyülendiğiniz atölyesinde , Birkan Hanım , her aşaması kendi el emeği olan butik sabunlar üretiyor. En dikkat çekici nokta, Sabuni sabunlarının birinci sınıf sızma zeytinyağı ile yapılıyor olması. Diğer malzemeler de zeytinyağı ile orantılı kalitede. Bence Sabuni markasını daha da ayrıcalıklı kılan, içme suyu , sızma zeytinyağı , % 100 doğal malzeme kullanımı bir tarafa , üretime kadın elinin değmesi , ancak bir kadının sağlayabileceği hijyenik ortamda sabunların dünyaya geliyor olması...
Boya yok , bu nedenle sabunlar renkli değil.
Parfüm yok, lavanta gibi doğal koku vericiler kullanılıyor.
Türkiye'de doğal malzeme ile sızma zeytinyağı içeren ve yalnızca butik sabun üreten tek marka Sabuni. Ticari kaygılarla ürününü farklılaştırmayı , kaliteden ödün vermeyi hiç düşünmüyor Birkan Hanım.
-Tamamen kendimize layık gördüğümüz sabunu üretiyorum , diyor gözleri ışıldayarak...
Aşağıdaki fotoğrafta Sabuni Sabunlarının yapım aşamalarını görebilirsiniz!
Doğal Sabun Kullanmak Neden Önemli?
Ben cilt ve saç temizliğinde sabun kullanıyorum. Özellikle saç bakımında şampuanlarınızı bir kenara atın ve sabun kullanın , kaliteli bir sabun mükemmel sonuç veriyor ,tabii kimyasallardan ne kadar uzak durursak o kadar iyi. Bu arada elimde yıkadığım bulaşıklarımı da sabun kullanarak temizliyorum. Böylece yemek yediğimiz tabak , kaşık, çatal doğal malzeme ile temizlenmiş oluyor. Bulaşık deterjanlarını arıtmak çok zor oysa sabun hem güzel temizlik sağlıyor hem de çabucak arınıyor. Üzerinde kimyasal bulunabilecek meyveleri -elma, portakal vs. - sabunla yıkayıp iyice duruluyorum.
Doğal zeytinyağı sabunu çevreyi kirletmiyor ve sağlığımızı tehdit etmiyor.
Kimyasal kirliliğin kol gezdiği bir dünyada doğal malzemeye ilgi duyup üretim yapmak , insanların dikkatine sunmak gerçek bir başarı. Birkan Sunar 'ın girişimciliği örnek bir hikaye.
Atölyesi Ankara/Alacaatlı Köyünde olan Birkan Hanım 'ın "doğal sabun yapımı" kursunu dört gözle bekliyoruz ...
Birkan Sunar öncelikle oğlunu çok seven ve ona herşeyin en iyisini vermeye çalışan bir anne. Oğlunun doğumundan sonra ortaya çıkan doğal sabun ihtiyacı , onu sabun yapmaya sevketmiş. Evinde ürettiği sınırlı sayıdaki sabunlar Birkan Hanımı öyle heyecanlandırmışki , Osmanlıca da -sabun yapan - anlamına gelen "Sabuni " ismiyle markalaşarak hobisini mesleğe dönüştürmüş.
Girdiğinizde sabun kokusuyla adeta büyülendiğiniz atölyesinde , Birkan Hanım , her aşaması kendi el emeği olan butik sabunlar üretiyor. En dikkat çekici nokta, Sabuni sabunlarının birinci sınıf sızma zeytinyağı ile yapılıyor olması. Diğer malzemeler de zeytinyağı ile orantılı kalitede. Bence Sabuni markasını daha da ayrıcalıklı kılan, içme suyu , sızma zeytinyağı , % 100 doğal malzeme kullanımı bir tarafa , üretime kadın elinin değmesi , ancak bir kadının sağlayabileceği hijyenik ortamda sabunların dünyaya geliyor olması...
Boya yok , bu nedenle sabunlar renkli değil.
Parfüm yok, lavanta gibi doğal koku vericiler kullanılıyor.
Türkiye'de doğal malzeme ile sızma zeytinyağı içeren ve yalnızca butik sabun üreten tek marka Sabuni. Ticari kaygılarla ürününü farklılaştırmayı , kaliteden ödün vermeyi hiç düşünmüyor Birkan Hanım.
-Tamamen kendimize layık gördüğümüz sabunu üretiyorum , diyor gözleri ışıldayarak...
Aşağıdaki fotoğrafta Sabuni Sabunlarının yapım aşamalarını görebilirsiniz!
Doğal Sabun Kullanmak Neden Önemli?
Ben cilt ve saç temizliğinde sabun kullanıyorum. Özellikle saç bakımında şampuanlarınızı bir kenara atın ve sabun kullanın , kaliteli bir sabun mükemmel sonuç veriyor ,tabii kimyasallardan ne kadar uzak durursak o kadar iyi. Bu arada elimde yıkadığım bulaşıklarımı da sabun kullanarak temizliyorum. Böylece yemek yediğimiz tabak , kaşık, çatal doğal malzeme ile temizlenmiş oluyor. Bulaşık deterjanlarını arıtmak çok zor oysa sabun hem güzel temizlik sağlıyor hem de çabucak arınıyor. Üzerinde kimyasal bulunabilecek meyveleri -elma, portakal vs. - sabunla yıkayıp iyice duruluyorum.
Doğal zeytinyağı sabunu çevreyi kirletmiyor ve sağlığımızı tehdit etmiyor.
Kimyasal kirliliğin kol gezdiği bir dünyada doğal malzemeye ilgi duyup üretim yapmak , insanların dikkatine sunmak gerçek bir başarı. Birkan Sunar 'ın girişimciliği örnek bir hikaye.
Atölyesi Ankara/Alacaatlı Köyünde olan Birkan Hanım 'ın "doğal sabun yapımı" kursunu dört gözle bekliyoruz ...
Perşembe, Mayıs 01, 2008
Elmalı Muffin ve Zeytinyağı Gerçeği
Prof.Dr. Ayşe Baysal 'ın ve diyetisyen Taylan Kümeli'nin yer aldığı margarin reklamını seyretmişsinizdir. Bu reklamın tek amacının halkı margarin tüketmeye özendirerek satışı artırmak olduğunu belirtmeye gerek yok sanırım. Diyetisyenlerin katılması reklamın etkisini güçlendirmiştir. Ben kendimi mutfakta bulduğumdan beri margarinden uzak duruyorum. Margarin insan eliyle oluşturulmuş doğal olmayan bir besin maddesidir. 7 değil 107 gerçek olsa bu durumu değiştirmez.
Milyonlarca zeytinağacının olduğu ve dünyanın sayılı zeytinyağı üreticisi olan bir ülkenin halkı yılda ancak 1 litre zeytinyağı tüketebilmekte.
İnsanımız " pilav teryağıyla, kurabiye , pasta , kek margarinle pişirilmeli yoksa lezzetli olmaz" gibi bir önyargıya sahip. Kalp, tansiyon, kan yağlarında yükselme türünde rahatsızlıklar gündeme gelince doktor tavsiyesiyle zeytinyağı tüketimi başlıyor. O zaman margarinle ilgili 7 gerçek ! havada kalıyor.
Sözün kısası "her yemek zeytinyağı sever" diyorum ve çok pratik sızma zeytinyağı ile hazırlayabileceğiniz bir muffin tarifi veriyorum...
Malzemeler
3 yumurta
2/3 su bardağı şeker
1/2 su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı parçalanmış elma
1 su bardağı rendelenmiş havuç
1 çay kaşığı vanilya
2 su bardağı elenmiş un
1/2 paket kabartma tozu
1 fiske tuz
istediğiniz miktarda tarçın
10 adet muffin kalıbı
Yapılışı
Oda ısısındaki yumurtaları şekerle birlikte kabarana kadar çırpın.Sonra elma, havuç, zeytinyağı ekleyerek çırpmaya devam edin.Son olarak un, tuz, kabartma tozu, vanilya ve tarçını ekleyin. Karışımı muffin kalıplarına paylaştırın.Önceden ısıtılmış fırında 180 C de pişirin.
Milyonlarca zeytinağacının olduğu ve dünyanın sayılı zeytinyağı üreticisi olan bir ülkenin halkı yılda ancak 1 litre zeytinyağı tüketebilmekte.
İnsanımız " pilav teryağıyla, kurabiye , pasta , kek margarinle pişirilmeli yoksa lezzetli olmaz" gibi bir önyargıya sahip. Kalp, tansiyon, kan yağlarında yükselme türünde rahatsızlıklar gündeme gelince doktor tavsiyesiyle zeytinyağı tüketimi başlıyor. O zaman margarinle ilgili 7 gerçek ! havada kalıyor.
Sözün kısası "her yemek zeytinyağı sever" diyorum ve çok pratik sızma zeytinyağı ile hazırlayabileceğiniz bir muffin tarifi veriyorum...
Malzemeler
3 yumurta
2/3 su bardağı şeker
1/2 su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı parçalanmış elma
1 su bardağı rendelenmiş havuç
1 çay kaşığı vanilya
2 su bardağı elenmiş un
1/2 paket kabartma tozu
1 fiske tuz
istediğiniz miktarda tarçın
10 adet muffin kalıbı
Yapılışı
Oda ısısındaki yumurtaları şekerle birlikte kabarana kadar çırpın.Sonra elma, havuç, zeytinyağı ekleyerek çırpmaya devam edin.Son olarak un, tuz, kabartma tozu, vanilya ve tarçını ekleyin. Karışımı muffin kalıplarına paylaştırın.Önceden ısıtılmış fırında 180 C de pişirin.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)