Cumartesi, Aralık 24, 2011
Hüznün Sesi -Imany/You will never know
Muhteşem bir ses ve yorum! Müzik insanı böylesine etkiliyor işte...Hüzün sarıyor her yeri.Bir yandan da gitarın sesiyle bu şarkı hiç bitmesin diyorsunuz. Sizinle paylaşmak istedim.
It breaks my heart ‘cause I know you’re the one for me
Don’t you feel sad there never was a story
Obviously it'll never be
You will never know
I will never show what I feel, what I need from you no
And you will never know
I will never show what I feel, what I need from you
With every smile comes my reality irony
You won’t find out what has been killing me
Can’t you see me, can’t you see?
And you will never know
I will never show what I feel, what I need from you no
And you will never know
I will never show what I feel, what I need from you
No no you will never know
I will never show what I feel, what I need from you no
No no no no you'll never know
No no no no you'll never know
No no no no love me love me love me love me no
And you will never know
I will never show
What I feel
What I need from you no no no
You will never know
And I will never show no no no
What I feel
What I feel
What I feel
What I need
What I need from you no.
Salı, Aralık 13, 2011
Kolay Kurabiye
Kurabiyeler çok kolay hazırlanıyor.Hafif ve ağızda dağılan un kurabiyesi kıvamında bu kurabiyeleri baharatlarla da tatlandırabilirsiniz. Benim favorim tarçın, zencefil ve hindistancevizi. Ayrıca kurabiyeleri ağzı sıkıca kapatılmış kavanoza koyup derin dondurucuda uzun süre saklayabilirsiniz. Krema veya çikolata ile süsleyebilirsiniz.Ve kesinlikle şık kutulara kurabiye doldurup hediye etmek herkesi memnun eder tabii hediye ettiğiniz kişi diyette değilse !
Malzemeler:
-125 gr tereyağı (oda ısısında)
-Yarım su bardağı zeytinyağı
-1 yumurta
-1 su bardağı buğday nişastası
-1 su bardağı pudra şekeri
-Yaklaşık 2 su bardağı un (Aldığı kadar un)
Yapılışı:
Tüm malzemeleri yoğurun , unu yavaş yavaş ilave edip ,kulak memesi kıvamında bir hamur elde edin. Kalıptan sıkarak şekil verin. 180 C de üzerini fazla kızartmadan beyaz şekilde pişirin.
Tarif için İrem 'in annesine teşekkürler.
Malzemeler:
-125 gr tereyağı (oda ısısında)
-Yarım su bardağı zeytinyağı
-1 yumurta
-1 su bardağı buğday nişastası
-1 su bardağı pudra şekeri
-Yaklaşık 2 su bardağı un (Aldığı kadar un)
Yapılışı:
Tüm malzemeleri yoğurun , unu yavaş yavaş ilave edip ,kulak memesi kıvamında bir hamur elde edin. Kalıptan sıkarak şekil verin. 180 C de üzerini fazla kızartmadan beyaz şekilde pişirin.
Tarif için İrem 'in annesine teşekkürler.
Pratik Mahlepli Simit ve Poğaça
Aslında tarif poğaça olarak verilmişti ama kızım mahlepli susamlı simiti çok sevdiği için hamurun bir kısmını simit şeklinde pişirdim. Simit şekli verip bol susam ve haşhaşla yapılabileceği gibi içine peynirli veya kıymalı bol bibeli domatesli iç konularak poğaça şeklinde de tüketilebilir. Peynirli yaparsanız üzerine çörek otu, kıymalı, biberli domatesli yaparsanız da bol susam serpmeyi unutmayın. Çok yumuşak , ağızda dağılan ve mahlepten dolayı da damakta değişik tat bırakan bir tarif...Aynı hamurdan hem simit hem de poğaça yapabilirsiniz ,oldukça pratik.
Malzemeler:
- 125 gr. tereyağı
-1 çay bardağı zeytinyağı
-1 çay bardağı yoğurt
-2 yumurta (1 yumurtanın sarısı üstüne sürmek için ayrılacak)
-1 tatlı kaşığı mahlep
-3 çorba kaşığı toz şeker(silme)
-1,5 çay kaşığı tuz
- 1 paket kabartma tozu
-2,5 su bardağı kadar un ( Un miktarı kullandığınız unun cinsine göre değişebilir bu nedenle yavaş yavaş yedirerek ekleyin)
Yapılışı:
Un hariç tüm malzemeleri karıştırın. En son unu yavaş yavaş ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında ele yapışmayan bir hamur elde edin. İsterseniz ceviz büyüklüğünde parçalar alarak simit şekli verin. Üzerine yumurta sarısı sürüp bol susam ya da haşhaş tohumu serpiştirin.İsterseniz poğaça şekli verin.İçine maydanozlu peynirli iç veya bol domates , yeşil biber ve kıyma ile pişirdiğiniz içi koyun. Domatesli kıymalı iç koyarsanız fırına vermeden önce hamuru enlemesine çizin, böylece daha iyi pişmesini sağlamış olursunuz. 200 C de pişirin.Afiyet olsun.
Tarif için değerli komşum ve bu harika köpeğin ,"Şila'nın annesi " Filiz Hanım'a teşekkürler.
Malzemeler:
- 125 gr. tereyağı
-1 çay bardağı zeytinyağı
-1 çay bardağı yoğurt
-2 yumurta (1 yumurtanın sarısı üstüne sürmek için ayrılacak)
-1 tatlı kaşığı mahlep
-3 çorba kaşığı toz şeker(silme)
-1,5 çay kaşığı tuz
- 1 paket kabartma tozu
-2,5 su bardağı kadar un ( Un miktarı kullandığınız unun cinsine göre değişebilir bu nedenle yavaş yavaş yedirerek ekleyin)
Yapılışı:
Un hariç tüm malzemeleri karıştırın. En son unu yavaş yavaş ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında ele yapışmayan bir hamur elde edin. İsterseniz ceviz büyüklüğünde parçalar alarak simit şekli verin. Üzerine yumurta sarısı sürüp bol susam ya da haşhaş tohumu serpiştirin.İsterseniz poğaça şekli verin.İçine maydanozlu peynirli iç veya bol domates , yeşil biber ve kıyma ile pişirdiğiniz içi koyun. Domatesli kıymalı iç koyarsanız fırına vermeden önce hamuru enlemesine çizin, böylece daha iyi pişmesini sağlamış olursunuz. 200 C de pişirin.Afiyet olsun.
Tarif için değerli komşum ve bu harika köpeğin ,"Şila'nın annesi " Filiz Hanım'a teşekkürler.
Salı, Aralık 06, 2011
Sevimli ve Kullanışlı Bir Limon Sıkacağı /Koziol Limon Sıkacağı
Gördüğüm ve kullandığım en iyi limon sıkacağını sizinle paylaşmak istedim. Limon sıkmak mutfakta en çok yaptığım işlerden biri.Bugüne kadar kullandığım ürünlerde ya limonu sıkmak zordu ya limon çekirdekleri de limon suyuyla birlikte dökülüyordu ya da limon suyunu küçük bir kaba boşaltırken suyun bir kısmı dışarı akıyordu. Kağıttan kayık şekilli ve mutfağıma uygun sarı rengiyle, bu tasarım benim için çok severek kullandığım bir ürün haline dönüştü.
Bugünlerde çok beğendiğim bir başka tasarım ise öğrencimin öğretmenler gününde bana hediye ettiği kalp şeklinde doğal taş üzerine yazılmış " I love you teacher " yazısı. Küçük çocukların kendilerini ifade edişleri de böylesine içten ve samimi. Muhtemelen onun için çok değerli olan kalp şeklinde doğal taşı- nereden nasıl buldu bilmiyorum-sevgisini göstermek için vermesi beni çok duygulandırdı.
Bugünlerde çok beğendiğim bir başka tasarım ise öğrencimin öğretmenler gününde bana hediye ettiği kalp şeklinde doğal taş üzerine yazılmış " I love you teacher " yazısı. Küçük çocukların kendilerini ifade edişleri de böylesine içten ve samimi. Muhtemelen onun için çok değerli olan kalp şeklinde doğal taşı- nereden nasıl buldu bilmiyorum-sevgisini göstermek için vermesi beni çok duygulandırdı.
Cumartesi, Aralık 03, 2011
Portakallı Çikolatalı Kekle Yaza Özlem
Daha kışın başındayız ama ben şimdiden yaza özlem duymaya başladım. Bu yıl kış erken geldi. Kuru soğuk ve gri gökyüzü bıkkınlık etkisi yapıyor. Saat ayarlaması nedeniyle havanın erken kararması da insanın enerjisini azaltıyor. Neyse bizi gülümsetecek yazdan kalma bir tarif var elimde.Kekte çikolata olmamasına rağmen, portakal suyu ve kakao ile muhteşem bir lezzet oluyor.Güzel bir film ve kahve eşliğinde iyi gidecek bir tarif!
Portakallı Çikolatalı Kek
Malzemeler
Dikkat küçük kek kalıplarında pişirirseniz iyi sonuç verir.
24 kağıt kek kalıbı
♥4 adet yumurta
♥ 1 cup toz şeker
♥1/2 cup zeytinyağı
♥1 adet orta boy portakalın suyu
♥1 adet orta boy portakalın kabuğunun rendesi
(ince rende ile rendelenecek, beyaz kısımları karışmayacak , acımsı olabiliyor.)
♥1 cup ılık süt
♥1 paket vanilya
♥1 paket kabartma tozu
♥3 çorba kaşığı dolusu kakao
♥2 cup elenmiş un
Yapılışı Oda ısında olan yumurtaları , hamur kabına kırıp şekeri ekleyin , mixerin en yüksek hızında kabarıp beyazlaşana kadar (20 dak.) çırpın. Zeytinyağı, portakal kabuğu rendesi, portakal suyu ve kakaoyu ekleyerek önce kaşıkla sonra mixerle hafifce karıştırın (yumurta ve şeker karışımının kabarıklığı sönmesin)ve homojen bir kek hamuru elde edin.Vanilya ve kabartma tozunu ekleyerek hazırladığınız un karışımını , eleyerek kek hamuruna karıştırın. Fırını önceden 160 C ye ısıtın.Kek hamurunu küçük kalıplara kalıplara bölüştürün. Bekletmeden ısınmış fırına verin. 15- 20 dakika pişirin. Fırında fazla bekletmek kurumalarına sebep oluyor.Piştiğini bıçak yardımı ile kontrol edip hemen fırından çıkarın. Soğuduktan sonra üzerine çikolatalı pasta kreması ile veya çikolata sos ile süsleyin. Afiyet olsun.
Portakallı Çikolatalı Kek
Malzemeler
Dikkat küçük kek kalıplarında pişirirseniz iyi sonuç verir.
24 kağıt kek kalıbı
♥4 adet yumurta
♥ 1 cup toz şeker
♥1/2 cup zeytinyağı
♥1 adet orta boy portakalın suyu
♥1 adet orta boy portakalın kabuğunun rendesi
(ince rende ile rendelenecek, beyaz kısımları karışmayacak , acımsı olabiliyor.)
♥1 cup ılık süt
♥1 paket vanilya
♥1 paket kabartma tozu
♥3 çorba kaşığı dolusu kakao
♥2 cup elenmiş un
Yapılışı Oda ısında olan yumurtaları , hamur kabına kırıp şekeri ekleyin , mixerin en yüksek hızında kabarıp beyazlaşana kadar (20 dak.) çırpın. Zeytinyağı, portakal kabuğu rendesi, portakal suyu ve kakaoyu ekleyerek önce kaşıkla sonra mixerle hafifce karıştırın (yumurta ve şeker karışımının kabarıklığı sönmesin)ve homojen bir kek hamuru elde edin.Vanilya ve kabartma tozunu ekleyerek hazırladığınız un karışımını , eleyerek kek hamuruna karıştırın. Fırını önceden 160 C ye ısıtın.Kek hamurunu küçük kalıplara kalıplara bölüştürün. Bekletmeden ısınmış fırına verin. 15- 20 dakika pişirin. Fırında fazla bekletmek kurumalarına sebep oluyor.Piştiğini bıçak yardımı ile kontrol edip hemen fırından çıkarın. Soğuduktan sonra üzerine çikolatalı pasta kreması ile veya çikolata sos ile süsleyin. Afiyet olsun.
Pazar, Kasım 06, 2011
La Spezia/Cinque Terre / Vezzano Ligure / Pisa/Tuscany /Liguria/Malaspina Castle/Toscano 'da bir Pizzacı/ Al Convento Ristorante in High Vezzano
İtalya 'nın kuzey batısında , Ligura denizine bakan körfeziyle La Spezia şehrindeyiz. La Spezia , orta İtalya 'da Toscano bölgesinde bulunan kıyı bir şehir. Cinque Terre köylerine, Portovenere ve Vezzano Ligure'ye çok yakın . Ayrıca Pisa trenle 1,5 saat uzaklıkta. Roma Termini istasyonundan , yaklaşık 4 saatlik hoş bir tren yolculuğuyla La Spezia istasyonuna ulaştık. Tabii ilk işimiz otelimizi aramak.
4 hours nice train ride from Rome to La Spezia ! La Spezia is in the North-western part of Italy in Toscana Region near the sea. We planned to visit Cinque Terre , Ligura villages, Castello di Fosdinova and Pisa. It was very convenient way to keep in La Spezia and travelled around. Pisa is 1,5 hours far away from La Spezia by train.İstasyondan çok kısa bir yürüyüşle meydana ulaşıyoruz. Meydanın adı Piazza Saint Bon. Tarihi binalar özgün ve etkileyici. Meydandan Via Fiume boyunca ilerlediğinizde La Spezia körfezi karşınızda.
We reached to the main square -Piazza Saint Bon in a short walking from the station. Old and historical buildings are very original and affective. You should walk throughout Via Fume to get La Spezia golf. Tren yolculuğu sırasında da geçtiğimiz pek çok şehirde olduğu gibi , La Spezia 'da da karşımıza çıkan ,İtalyanların ilginç alışkanlıkları , çamaşırların dışarıda asılarak kurutulması çok sevimli, tam fotoğraflık .
It is very cute to hang clothes out to dry on lines in Italy. I love clothesline in front of the windows . Hanging clothes out is typical and traditional in Italy. it is an old fashioned custom in Turkiye , too.We are using clothesline or clothes rack outside on sunny days.
Locanda del Golfo e delle Cinque Terre
La Spezia 'da kaldığımız otel "Locanda del Golfo" istasyona 10-15 dakika yürüme mesafesinde. Otelin sahibi Simone , geleceğimiz saati daha önce belirttiğimiz için bizi kapıda karşıladı. Resepsiyon yok.Otel odaları-toplam 6 oda - tarihi bir binanın giriş katında bulunuyor. Simone bize " Best quality" espresso ikram ediyor. Kahvaltı otelin hemen arkasında bulunan , trafiğe kapalı geniş caddedeki bir cafe de veriliyor. Klasik İtalyan kahvaltısı, espresso, Crossant ve Foccacia. Simone çok yardımsever ve samimiydi. Cinque Terre'ye nasıl gidilir, pazar hangi günler nerede kurulur, en iyi, geleneksel İtalyan pizzası nerede yenir sorularının cevaplarını ondan öğrendik...
We stayed " Locanda del Golfo" hotel in La Spezia, 10 or 15 minutes walk from the train station. There is no reception so we notified our arrival time, The owner of the hotel , Simone was waiting us at the door. The rooms are on the first floor of an old building. Simone welcomed us with the best quality espresso. The breakfast was offered at the cafe in the nearby square.The classical Italian breakfast was espresso , croissant or focaccia. Simone was very helpful and sincere. He expressed us where we could eat the best pizza or how could we go to Cinque Terre . He informed us markets of La Spezia and shopping , too.
La Spezia Pazarı/Farmer's Market in La Spezia Ben pazar gezmeyi çok seviyorum. La Spezia 'daki yerel pazarı da çok sevdim.La Spezia 'da hergün öğlene kadar sebze pazarı kuruluyor. Yerel ürünler, zeytin , zeytin yağı, peynir çeşitleri bulmak mümkün. Beni en fazla şaşırtan etiket porcini mantarı satan -adını da öğrendim -Iadarola Francesco'nun , "Fotoğraf çekmek 5 Euro" yazısıydı. Sonra konuştuk , güldük fotoğrafımızı çektik. Porcini mantar fiyatları 25 Euro ile 35 Euro arasında değişiyor.
I loved local market in La Spezia. Every weekdays, a local market is established until noon in La Spezia. You can find there local products like olives, cheese, olive oil, and original vegetables . I was surprised when I saw that taking a photo was 5 euros in porcini mushroom stand.The seller, I learned his name, Iadarola Francesco had a humor for curious tourists. The prices are between 25 Euros and 35 Euros.
Patate rosse kuzey İtalya 'da yetişen özgün bir tatlı patates çeşidi .
I met some special vegetables. Patate rosse is grown originally in Italy.It is a sweet potato.Patate Dolci de bir tatlı patates türü.
Another sweet potato, I met in La Spezia local market, is Patate Dolci.Pazarda bulduğum şekli ve pembemsi rengiyle özgün domatesler. Domateslerin İtalyanca ismi "Cuore di bue". Özellikle La Spezia 'nın bulunduğu Liguria bölgesinde yetişen orjinal bir çeşit olan bu domates türü, yeşil renkte toplanıyor ve beklediğinde ,yavaş yavaş pembemsi rengini alıyor. Domatesler bol zeytinyağı, fesleğen ve mozerella ile salata yapılıyor .
Cuore di bue, a special kind of tomato , is grown originaly in Liguria Region.It has heart shape and pretty pinky colour. Cuore di bue is served with olive oil,basil and mozzerella to make a delicious salad.Cuma günü " Piazza Saint Bon " dan başlayıp Via Fiume 'ye uzanan yolda ve " Piazza Garibaldi " meydanında kıyafet , hediyelik eşya, takı, ayakkabı vb. satılan bir pazara rastgeldik.
On Friday,We encountered the Bazaar in the Saint Bon square in which you can find souveniers, clothes, shoes , food, wood products etc.İşte bu standa bayıldım. Lavanta ile ilgili her şey burada. Sabun, parfüm , kapı süsü ve kuru lavanta demetleri...
Ohh,everyting is purple, I loved this attractive lavander stand and I found so many things like soaps, perfumes, door lavander baskets and dried bunches of lavander...
Malaspina Şatosu/ Castello Di fosdinovo/ Castle Malaspina
Sarzana yakınlarında, hala asil Malaspina ailesine ait olan bir ortaçağ şatosunu" Castello di Fosdinovo" yu ziyaret ettik. Şato tamamen orjinal haliyle korunuyor ve yapımına M.Ö 1084 yılında başlanmış. İlahi Komedya 'nın yazarı Dante' nin burada kaldığını ve bir odasının bulunduğunu öğrenmek sürpriz oldu.
we went to the medieval castle of Fosdinovo near Sarzana which still belongs to the noble family , Malaspina.The castel was built in 1084 A.C. It was very surprising to learn that Dante Alighieri was hosted at the castel and his room has been protected.Ne hoş bir kapı kolu!Yunus balıkları Malspina ailesinin simgesiymiş. Şatoyla ilgili hala bazı efsanelere inanılıyor.
What a lovely door handle! Dolphins are the symbol of the Malaspina family. Some legends are surrounding the castel even now.
Zehirlenerek ölen Marquis Ippolito 'nun karyolasının nefes aldığı ve kalp atışlarının duyulduğu söyleniyor. Ama ben duyamadım !
It is belived that the original bed of the Marquis Ippolito who died from drinking poison breathes and you can hear his heartbeats from the knobs of the bed .We tried to hear the heartbeats ,it was an exciting experience.Unfortunately I couldn't hear anything.
Fakir bir çiftçiye aşık olan Bianca , ailesi evlenmelerine izin vermediği için , köpeği ile birlikte kuleye kapatılmış, sadece ekmek ve su ile yaşayan Bianca'nın hayaletinin odadan odaya gezdiği söyleniyor.Bianca ve köpeğinin silüetleri duvarda görülebiliyor.
Another story was about a girl, Bianca who was loved by a young yeoman.But her family didn't accept their marriage. She was closed a tower with a dog and ate only bread and water. It was told that she and her dog are still moving room by room in the castle.We managed to see some images as a water stain on the ceilling which recognized Bianca and her dog.Ortaçağdan kalma bir tasarım: Okuma koltuğu. Kitap koyma kısmına dikkat lütfen!
Reading chair was designed in Medieval times. Please take attention the book support stand!
İnanılmaz ama gerçek ! Şatoda kullanılan bir beşik. Malaspina ailesinde bebekler , kaçırılmaması veya öldürülmemesi için annesi tarafından kilitli bir eşikte tutuluyormuş.
Unbelivable but true!Babies in Malaspina family was locking in this cage-crib to prevent kidnapping or killing at that times.
Cinque TerreSon gün Cinque Terre bölgesine gittik. Cinque Terre birbirine yakın 5 köyden oluşuyor: Riomaggiore, Corniglia , Manarola, Vernazza, Monterosso. Köylere karayolu olmadığı için araba ile ulaşılamıyor. Son ve en büyük köy olan Monterosso 'ya trenle ulaştıktan sonra tekneyle diğer köyleri gezdik.Fotoğraf Monterosso.
Our last day activity was a trip to a very attractive region,Cinque Terre that is formed by five villages,Riomaggiore, Corniglia, Manarola, Vernazza, Monterosso. We were surprised that there was no car road. We could reach the last village , Monterosso by train and then we took boat for other villages. En sevdiğim köy Rimaggiore oldu. Rimaggiore ilk köy, buradan tekrar trenle La Spezia 'ya döndük.
Köylerin geçmişi 1000 yıl öncesine dayanıyor. Yapılar , renkleriyle ve mimarisiyle çok özgün.Tabii manzara büyüleyici.
People have been living there for 1000 years.Bright coloured buildings of villages are very caracteristic. The magnificient scenery is impressive.
Monterrosso 'da güzel eski bir kapı... Çok beğendim.
It is an old and stylish door I loved... Kediler asla korkmuyor ve hiçbirşeyi umursamayan bir duruşları var... Çok sevimli.
Cats are never scared of people and they look like not caring anything... So cute.Köylerde yaşayanlar geçimlerini turizm ve balıkçılıktan sağlıyor.
Residents of the villages get by fishing and tourism.
Ne Yedik? / What we ate?Roma'da yediğimiz sıradan ve lezzetsiz yiyeceklerin aksine burada değişik tatlar deneme şansımız oldu.Geleneksel olarak pişirilen yiyecekleri tercih etmekte fayda var.
We had chance to taste the old fashioned pizza and food in Liguria region . Pizza or sphagetti is not good everywhere in Italy. For example, in Rome, pizzas were very ordinary and not special. But in this region we found very special and traditional Italian dishes.
Lardo...Kurabiye...
Farrina de Castano...Kabaklı turta...
Turto de Verdura with zuccini... Yeşil zeytinli Pesto enfes...
Delicacy "Pesto olive"... Fesleğen ve bol zeytinyağlı makarna...
Pasta with olive oil and basil...
Bu bölgede kestane, vişne ve meşe ağaçları yetişiyor.Üzüm bağlarının da olduğunu söylemeye gerek yok sanırım.
Olive nere di gaeta...www.oliomoro.it
Toscana bölgesinde,kayısı , vişne ya da kestane marmelatı ile yapılan turta.
Traditionally, turta is baked with chestnut, apricot or cherry marmalade.
Vezzano ligure köyünde geleneksel olarak yapılan böreğin adı "Sgabei"(ızgata diye okunuyor). Bizim damak tadımıza çok uygun . Eriyen bir peynir olan "Strachinno" ile ekmek hamurundan yapılıyor ve zeytinyağında kızartılıyor.
Sgabei(read ızgata) is a typical Ligurian treat filled with cheese and fried in olive oil.
Al Convento Ristorante in High Vezzano
Vezzano Ligure köyünde ve Al Convento Ristorante 'deyiz. Al Convento high Vezzano'da. La Spezia 'dan otobüsle ulaşmak çok kolay. Odun ateşinde pişen, kenarları kalın , ortası ince pizza gerçekten çok lezzetliydi.
We would like to catch the real Italian pizza so we are in Al Convento Ristorante in Vezzano Ligure.You can easily reach there by bus from La Spezia. Traditional Pizza cooking in wood oven has thick edge and thin crust with various toppings.
Çocuklar ne yiyeceklerine karar vermekte zorlandı...
It was very difficult to decide for children what they would eat...
500 farklı pizza çeşidi olduğu söyleniyor. Benim favorim Margherita. 1889 'da Kraliçe Margherita'nın Napoliyi ziyareti sırasında, kendisine İtalyan bayrağının renklerine benzeyen , kırmızı -domates,yeşil -fesleğen ve beyaz mozzarella ile hazırlanmış bir pizza ikram edildi. Kraliçe için yapılan bu pizza hala Kraliçe Margarita 'nın adıyla anılmaktadır.
It is told that there are 500 different kind of pizza.Margherita pizza is one of my favourites. In 1889, in Naples , Queen Margherita was served a pizza looking like an Italian flag, red (tomato), white(mozzarella) and green (basil).After that The pizza created for Queen is still on behalf of Queen Margherita and named as "Pizza Margherita".
Geleneksel olarak odun ateşinde pişmeye hazırlanan pizzalar.
Old wood oven in Al Convento Ristorante...
Pisa/The Leaning Tower Of Pisa
La Spezia tren istasyonundan başlayan 1,5 saatlik yolcuk sonrası Pisa şehrine ulaştık. Arno nehri üzerindeki köprüden geçerek sokakların bizi nereye götüreceğini bilmeden ilerledik. Gezi beni yorduğu için Pisa 'da sadece birkaç saat kalıp Pisa kulesini görmekle yetindik.
Campo dei Miracoli yani mucizeler meydanında yer alan Duomo di Pisa 1064 yılında inşa edilmeye başlanmış. Kilise , vaftizhane ve çan kulesi olarak 3 kısımdan oluşuyor. Eğik Pisa kulesi aslında çan kulesi, 1274 yılında yapılırken eğilmeye başlamış ama yine de yapımı devam etmiş. 2001 yılında ise güvenli hale getirilerek kullanıma açılmış. Şu anda kulenin tepesine çıkmak serbest . We 've reached Pisa from La Spezia by train. I was absolutely exhausted from the entire trip . So we 've settled with Pisa tower and Miracle square. I 've seen some people on the leaning tower of Pisa and I couldn't believe in my eyes.The tower is leaning !
I didn't dream that the leaning tower of Pisa is in the very large square with a church and baptistery. There were so many people and so many souveniers that people was trying to buy.
Campo dei Miracoli 'de vaftizhane... Baptistery in Campo dei Miracoli.
Let her regulate the tower !
Portovenere
Son gün akşam üzeri La Spezia 'dan Porto Venere'ye doğru yola çıktık ama otobüsümüz bozuldu ve yolun büyük bir kısmını yürüdük. Hava karardığı için de fazla gezemedik . Porto Venere'de yapıların rengarenk ve özgün olduğunu, yeni bina yapılmadığını, tek odalı evlerin bile milyon dolarla satıldığını ve sakinlerinin çok zengin olduğunu öğrendik.
Cinque Terre ve Porto Venere UNESCO dünya mirası kabulediliyor..
Gezimizin sonunda , Cristof Coloumb 'un şehri Genoa 'dan THY larının tüm yorgunluğumuzu unutturan hizmetiyle Türkiye 'ye döndük. İstanbul boğazı üzerinde uçarken , aslında dünyanın heryerinin eşsiz ve görülmeye değer olduğunu düşündük.
At the end of our trip ,from Genoa , Christopher Columbus' city, we took off Turkish Airlines whose service forgot us all our tiredness .While I was flying on the Bosphorus, I thought, actually, everywhere in the world is unique and worth seeing.
4 hours nice train ride from Rome to La Spezia ! La Spezia is in the North-western part of Italy in Toscana Region near the sea. We planned to visit Cinque Terre , Ligura villages, Castello di Fosdinova and Pisa. It was very convenient way to keep in La Spezia and travelled around. Pisa is 1,5 hours far away from La Spezia by train.İstasyondan çok kısa bir yürüyüşle meydana ulaşıyoruz. Meydanın adı Piazza Saint Bon. Tarihi binalar özgün ve etkileyici. Meydandan Via Fiume boyunca ilerlediğinizde La Spezia körfezi karşınızda.
We reached to the main square -Piazza Saint Bon in a short walking from the station. Old and historical buildings are very original and affective. You should walk throughout Via Fume to get La Spezia golf. Tren yolculuğu sırasında da geçtiğimiz pek çok şehirde olduğu gibi , La Spezia 'da da karşımıza çıkan ,İtalyanların ilginç alışkanlıkları , çamaşırların dışarıda asılarak kurutulması çok sevimli, tam fotoğraflık .
It is very cute to hang clothes out to dry on lines in Italy. I love clothesline in front of the windows . Hanging clothes out is typical and traditional in Italy. it is an old fashioned custom in Turkiye , too.We are using clothesline or clothes rack outside on sunny days.
Locanda del Golfo e delle Cinque Terre
La Spezia 'da kaldığımız otel "Locanda del Golfo" istasyona 10-15 dakika yürüme mesafesinde. Otelin sahibi Simone , geleceğimiz saati daha önce belirttiğimiz için bizi kapıda karşıladı. Resepsiyon yok.Otel odaları-toplam 6 oda - tarihi bir binanın giriş katında bulunuyor. Simone bize " Best quality" espresso ikram ediyor. Kahvaltı otelin hemen arkasında bulunan , trafiğe kapalı geniş caddedeki bir cafe de veriliyor. Klasik İtalyan kahvaltısı, espresso, Crossant ve Foccacia. Simone çok yardımsever ve samimiydi. Cinque Terre'ye nasıl gidilir, pazar hangi günler nerede kurulur, en iyi, geleneksel İtalyan pizzası nerede yenir sorularının cevaplarını ondan öğrendik...
We stayed " Locanda del Golfo" hotel in La Spezia, 10 or 15 minutes walk from the train station. There is no reception so we notified our arrival time, The owner of the hotel , Simone was waiting us at the door. The rooms are on the first floor of an old building. Simone welcomed us with the best quality espresso. The breakfast was offered at the cafe in the nearby square.The classical Italian breakfast was espresso , croissant or focaccia. Simone was very helpful and sincere. He expressed us where we could eat the best pizza or how could we go to Cinque Terre . He informed us markets of La Spezia and shopping , too.
La Spezia Pazarı/Farmer's Market in La Spezia Ben pazar gezmeyi çok seviyorum. La Spezia 'daki yerel pazarı da çok sevdim.La Spezia 'da hergün öğlene kadar sebze pazarı kuruluyor. Yerel ürünler, zeytin , zeytin yağı, peynir çeşitleri bulmak mümkün. Beni en fazla şaşırtan etiket porcini mantarı satan -adını da öğrendim -Iadarola Francesco'nun , "Fotoğraf çekmek 5 Euro" yazısıydı. Sonra konuştuk , güldük fotoğrafımızı çektik. Porcini mantar fiyatları 25 Euro ile 35 Euro arasında değişiyor.
I loved local market in La Spezia. Every weekdays, a local market is established until noon in La Spezia. You can find there local products like olives, cheese, olive oil, and original vegetables . I was surprised when I saw that taking a photo was 5 euros in porcini mushroom stand.The seller, I learned his name, Iadarola Francesco had a humor for curious tourists. The prices are between 25 Euros and 35 Euros.
Patate rosse kuzey İtalya 'da yetişen özgün bir tatlı patates çeşidi .
I met some special vegetables. Patate rosse is grown originally in Italy.It is a sweet potato.Patate Dolci de bir tatlı patates türü.
Another sweet potato, I met in La Spezia local market, is Patate Dolci.Pazarda bulduğum şekli ve pembemsi rengiyle özgün domatesler. Domateslerin İtalyanca ismi "Cuore di bue". Özellikle La Spezia 'nın bulunduğu Liguria bölgesinde yetişen orjinal bir çeşit olan bu domates türü, yeşil renkte toplanıyor ve beklediğinde ,yavaş yavaş pembemsi rengini alıyor. Domatesler bol zeytinyağı, fesleğen ve mozerella ile salata yapılıyor .
Cuore di bue, a special kind of tomato , is grown originaly in Liguria Region.It has heart shape and pretty pinky colour. Cuore di bue is served with olive oil,basil and mozzerella to make a delicious salad.Cuma günü " Piazza Saint Bon " dan başlayıp Via Fiume 'ye uzanan yolda ve " Piazza Garibaldi " meydanında kıyafet , hediyelik eşya, takı, ayakkabı vb. satılan bir pazara rastgeldik.
On Friday,We encountered the Bazaar in the Saint Bon square in which you can find souveniers, clothes, shoes , food, wood products etc.İşte bu standa bayıldım. Lavanta ile ilgili her şey burada. Sabun, parfüm , kapı süsü ve kuru lavanta demetleri...
Ohh,everyting is purple, I loved this attractive lavander stand and I found so many things like soaps, perfumes, door lavander baskets and dried bunches of lavander...
Malaspina Şatosu/ Castello Di fosdinovo/ Castle Malaspina
Sarzana yakınlarında, hala asil Malaspina ailesine ait olan bir ortaçağ şatosunu" Castello di Fosdinovo" yu ziyaret ettik. Şato tamamen orjinal haliyle korunuyor ve yapımına M.Ö 1084 yılında başlanmış. İlahi Komedya 'nın yazarı Dante' nin burada kaldığını ve bir odasının bulunduğunu öğrenmek sürpriz oldu.
we went to the medieval castle of Fosdinovo near Sarzana which still belongs to the noble family , Malaspina.The castel was built in 1084 A.C. It was very surprising to learn that Dante Alighieri was hosted at the castel and his room has been protected.Ne hoş bir kapı kolu!Yunus balıkları Malspina ailesinin simgesiymiş. Şatoyla ilgili hala bazı efsanelere inanılıyor.
What a lovely door handle! Dolphins are the symbol of the Malaspina family. Some legends are surrounding the castel even now.
Zehirlenerek ölen Marquis Ippolito 'nun karyolasının nefes aldığı ve kalp atışlarının duyulduğu söyleniyor. Ama ben duyamadım !
It is belived that the original bed of the Marquis Ippolito who died from drinking poison breathes and you can hear his heartbeats from the knobs of the bed .We tried to hear the heartbeats ,it was an exciting experience.Unfortunately I couldn't hear anything.
Fakir bir çiftçiye aşık olan Bianca , ailesi evlenmelerine izin vermediği için , köpeği ile birlikte kuleye kapatılmış, sadece ekmek ve su ile yaşayan Bianca'nın hayaletinin odadan odaya gezdiği söyleniyor.Bianca ve köpeğinin silüetleri duvarda görülebiliyor.
Another story was about a girl, Bianca who was loved by a young yeoman.But her family didn't accept their marriage. She was closed a tower with a dog and ate only bread and water. It was told that she and her dog are still moving room by room in the castle.We managed to see some images as a water stain on the ceilling which recognized Bianca and her dog.Ortaçağdan kalma bir tasarım: Okuma koltuğu. Kitap koyma kısmına dikkat lütfen!
Reading chair was designed in Medieval times. Please take attention the book support stand!
İnanılmaz ama gerçek ! Şatoda kullanılan bir beşik. Malaspina ailesinde bebekler , kaçırılmaması veya öldürülmemesi için annesi tarafından kilitli bir eşikte tutuluyormuş.
Unbelivable but true!Babies in Malaspina family was locking in this cage-crib to prevent kidnapping or killing at that times.
Cinque TerreSon gün Cinque Terre bölgesine gittik. Cinque Terre birbirine yakın 5 köyden oluşuyor: Riomaggiore, Corniglia , Manarola, Vernazza, Monterosso. Köylere karayolu olmadığı için araba ile ulaşılamıyor. Son ve en büyük köy olan Monterosso 'ya trenle ulaştıktan sonra tekneyle diğer köyleri gezdik.Fotoğraf Monterosso.
Our last day activity was a trip to a very attractive region,Cinque Terre that is formed by five villages,Riomaggiore, Corniglia, Manarola, Vernazza, Monterosso. We were surprised that there was no car road. We could reach the last village , Monterosso by train and then we took boat for other villages. En sevdiğim köy Rimaggiore oldu. Rimaggiore ilk köy, buradan tekrar trenle La Spezia 'ya döndük.
Köylerin geçmişi 1000 yıl öncesine dayanıyor. Yapılar , renkleriyle ve mimarisiyle çok özgün.Tabii manzara büyüleyici.
People have been living there for 1000 years.Bright coloured buildings of villages are very caracteristic. The magnificient scenery is impressive.
Monterrosso 'da güzel eski bir kapı... Çok beğendim.
It is an old and stylish door I loved... Kediler asla korkmuyor ve hiçbirşeyi umursamayan bir duruşları var... Çok sevimli.
Cats are never scared of people and they look like not caring anything... So cute.Köylerde yaşayanlar geçimlerini turizm ve balıkçılıktan sağlıyor.
Residents of the villages get by fishing and tourism.
Ne Yedik? / What we ate?Roma'da yediğimiz sıradan ve lezzetsiz yiyeceklerin aksine burada değişik tatlar deneme şansımız oldu.Geleneksel olarak pişirilen yiyecekleri tercih etmekte fayda var.
We had chance to taste the old fashioned pizza and food in Liguria region . Pizza or sphagetti is not good everywhere in Italy. For example, in Rome, pizzas were very ordinary and not special. But in this region we found very special and traditional Italian dishes.
Lardo...Kurabiye...
Farrina de Castano...Kabaklı turta...
Turto de Verdura with zuccini... Yeşil zeytinli Pesto enfes...
Delicacy "Pesto olive"... Fesleğen ve bol zeytinyağlı makarna...
Pasta with olive oil and basil...
Bu bölgede kestane, vişne ve meşe ağaçları yetişiyor.Üzüm bağlarının da olduğunu söylemeye gerek yok sanırım.
Olive nere di gaeta...www.oliomoro.it
Toscana bölgesinde,kayısı , vişne ya da kestane marmelatı ile yapılan turta.
Traditionally, turta is baked with chestnut, apricot or cherry marmalade.
Vezzano ligure köyünde geleneksel olarak yapılan böreğin adı "Sgabei"(ızgata diye okunuyor). Bizim damak tadımıza çok uygun . Eriyen bir peynir olan "Strachinno" ile ekmek hamurundan yapılıyor ve zeytinyağında kızartılıyor.
Sgabei(read ızgata) is a typical Ligurian treat filled with cheese and fried in olive oil.
Al Convento Ristorante in High Vezzano
Vezzano Ligure köyünde ve Al Convento Ristorante 'deyiz. Al Convento high Vezzano'da. La Spezia 'dan otobüsle ulaşmak çok kolay. Odun ateşinde pişen, kenarları kalın , ortası ince pizza gerçekten çok lezzetliydi.
We would like to catch the real Italian pizza so we are in Al Convento Ristorante in Vezzano Ligure.You can easily reach there by bus from La Spezia. Traditional Pizza cooking in wood oven has thick edge and thin crust with various toppings.
Çocuklar ne yiyeceklerine karar vermekte zorlandı...
It was very difficult to decide for children what they would eat...
500 farklı pizza çeşidi olduğu söyleniyor. Benim favorim Margherita. 1889 'da Kraliçe Margherita'nın Napoliyi ziyareti sırasında, kendisine İtalyan bayrağının renklerine benzeyen , kırmızı -domates,yeşil -fesleğen ve beyaz mozzarella ile hazırlanmış bir pizza ikram edildi. Kraliçe için yapılan bu pizza hala Kraliçe Margarita 'nın adıyla anılmaktadır.
It is told that there are 500 different kind of pizza.Margherita pizza is one of my favourites. In 1889, in Naples , Queen Margherita was served a pizza looking like an Italian flag, red (tomato), white(mozzarella) and green (basil).After that The pizza created for Queen is still on behalf of Queen Margherita and named as "Pizza Margherita".
Geleneksel olarak odun ateşinde pişmeye hazırlanan pizzalar.
Old wood oven in Al Convento Ristorante...
Pisa/The Leaning Tower Of Pisa
La Spezia tren istasyonundan başlayan 1,5 saatlik yolcuk sonrası Pisa şehrine ulaştık. Arno nehri üzerindeki köprüden geçerek sokakların bizi nereye götüreceğini bilmeden ilerledik. Gezi beni yorduğu için Pisa 'da sadece birkaç saat kalıp Pisa kulesini görmekle yetindik.
Campo dei Miracoli yani mucizeler meydanında yer alan Duomo di Pisa 1064 yılında inşa edilmeye başlanmış. Kilise , vaftizhane ve çan kulesi olarak 3 kısımdan oluşuyor. Eğik Pisa kulesi aslında çan kulesi, 1274 yılında yapılırken eğilmeye başlamış ama yine de yapımı devam etmiş. 2001 yılında ise güvenli hale getirilerek kullanıma açılmış. Şu anda kulenin tepesine çıkmak serbest . We 've reached Pisa from La Spezia by train. I was absolutely exhausted from the entire trip . So we 've settled with Pisa tower and Miracle square. I 've seen some people on the leaning tower of Pisa and I couldn't believe in my eyes.The tower is leaning !
I didn't dream that the leaning tower of Pisa is in the very large square with a church and baptistery. There were so many people and so many souveniers that people was trying to buy.
Campo dei Miracoli 'de vaftizhane... Baptistery in Campo dei Miracoli.
Let her regulate the tower !
Portovenere
Son gün akşam üzeri La Spezia 'dan Porto Venere'ye doğru yola çıktık ama otobüsümüz bozuldu ve yolun büyük bir kısmını yürüdük. Hava karardığı için de fazla gezemedik . Porto Venere'de yapıların rengarenk ve özgün olduğunu, yeni bina yapılmadığını, tek odalı evlerin bile milyon dolarla satıldığını ve sakinlerinin çok zengin olduğunu öğrendik.
Cinque Terre ve Porto Venere UNESCO dünya mirası kabulediliyor..
Gezimizin sonunda , Cristof Coloumb 'un şehri Genoa 'dan THY larının tüm yorgunluğumuzu unutturan hizmetiyle Türkiye 'ye döndük. İstanbul boğazı üzerinde uçarken , aslında dünyanın heryerinin eşsiz ve görülmeye değer olduğunu düşündük.
At the end of our trip ,from Genoa , Christopher Columbus' city, we took off Turkish Airlines whose service forgot us all our tiredness .While I was flying on the Bosphorus, I thought, actually, everywhere in the world is unique and worth seeing.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)