Pazar, Mart 16, 2008
Ziyafet Var: Su Böreği
Baklava börek olsa hergün yenmez diye bir laf var. Börek mutfağımızda öyle sevilen bir yiyecektir ki neredeyse hergün yense bıkılmaz. Osmanlı mutfağından günümüze miras kalan ve Anadolu 'nun pek çok yerinde değişkenlik göstermeden uygulanan su böreği tarifini halam Ülkü Kayır verdi. Suda haşlama aşaması dikkat isteyen ve hamurun yoğurulması ve açılması ciddi kol gücü gerektiren , yapımı saatler alsa da çabucak biteceğinden emin olunan su böreğini
Herkes Yapabilir! diyerek kolları sıvıyoruz...
*Alabildiği kadar un , 1 kahve fincanı yoğurt , yarım tatlı kaşığı tuz ve 6 yumurta ile yoğurulur, su eklenmez.
* 10 dakika kadar yoğurulan hamur, 6 parçaya bölünür ve yarım saat nemli bez örtülerek dinlendirilir.
*250 gr beyaz beynir ve kıyılmış maydanoz ile iç harç hazırlanır.
Resmi üzerine tıklayarak büyütebilirsiniz...
*Herbir beze öyle ince açılmalıdır ki elinizi altına koyduğunuzda görebilmelisiniz.
*Tepsinin en altına konan hamur suda pişirilmez.
*Tuzlu su kaynatılır, kesilen hamurlar önce sıcak suya sonra soğuk suya batırılır, sonrasında kevgir üstünde suyu süzdürülür.
*Hamurların yarısı-aralarına isteğe bağlı miktarda zeytinyağı veya tereyağı sürülerek-tepsiye yerleştirilir.Peynirli iç harç serilir.Kalan yufkalar yağlanarak kat kat yerleştirilir . En üste düzgün açılmış ve sudan geçirilmemiş yufka yayılır ve yağlanır.Ocak üstünde , kısık ateşte ters çevrilerek kızartılır.
Fotoğraflar için Atilla Kayır 'a teşekkür ederiz...
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)