Vanucci Özgün Tarifler Arıyor!
Özgün tarifler arasından seçilecek on yemek , jüri önünde yarışacak ve kazanan Roma'ya gidecek. Harika değil mi?
Dün Ankara Turan Güneş Vanucci mağazasında yemek şenliği yapıldı. Latin müziği eşliğinde, şef Taner Akkuş 'un yapmış olduğu yemekleri tattık , ayrıca tariflerimiz yemek yarışmasında değerlendirilmek üzere alındı.
İMKB şefi Taner Akkuş bize hem ödül aldığı tarifleri tanıttı hem de iki farklı sunum yaptı. Tavuk Satay ve Barbekü Sosunda Mitide Köfte...Her ikisini de çok lezzetli buldum.
Barbekü Sosunda Mitide Köfte (4 kişilik)
Malzemeler:
-480 gr. kıyma
-2 diş sarımsak
-1/4 soğan
-bir kaç dal maydanoz
-yarım muskat
-1 çay kaşığı kimyon
-1 çay kaşığı tuz
-1 yemek kaşığı beyaz un
-kızartmak için yarım çay bardağı zeytinyağı
- üzerine gezdirmek için barbekü sos
Yapılışı:
Köfte malzemeleri iyice yoğurulur ve buzdolabında 1 saat dinlendirilir. Tavada kızartılırken üzerine barbekü sosu gezdirilir ve servis yapılır.
Tavuk Satay (4 kişilik)
Malzemeler:
-yarım kilo kuşbaşı doğranmış tavuk
-1 çay kaşığı kekik
-1 çay kaşığı pul biber
-1 çay kaşığı köri tozu
-1 çay bardağı zeytinyağı
-yarım limonun suyu
-üzerine serpiştirmek için parmesan peyniri
Yapılışı:
Tüm malzemelerle tavuğu karıştırıp, yaklaşık 3 saat buzdolabında bekleterek marine edin. Tavada kızartıp servis yapın. Kızartmak için yağ eklemenize gerek yok. Servis yaparken parmesan peyniri serpiştirin.
Pazar, Mayıs 30, 2010
Çarşamba, Mayıs 26, 2010
Zeytinyağı, Elma, Tarçın, Ceviz , Pekmez= KEK
Yaklaşık 2 aydır (beyaz ya da kahverengi) şeker içeren hiçbir besini yemiyorum. Genel anlamda daha kaliteli bir yaşam için uyguladığım bu "şekersizlik diyetiyle" birkaç kilo verdim. :)
Bu tarif sevgili İpek (Miss Çilek ) için. Şeker içermeyen, zeytinyağlı , pekmezli , bol elmalı ve cevizli kek tarifini ilk defa denedim. Şeker yerine pekmez kullandım , pekmez tadının öne çıkacağını düşünmüştüm ama fırından çıkan keklerde hiç pekmez tadı hissetmedim. Bu nedenle kekleri tatlandırmak için rahatlıkla pekmez kullanılabilir , diğer malzemelerle desteklendiğinde çok hoş ve aynı zamanda gerçekten besleyici ve sağlıklı lezzetler elde edilebilir. Bu tarif Arzu-Ülfet Aygen 'in " Beyaz unsuz şekersiz hamur işleri " kitabından... Tarifteki pekmez miktarını biraz artırıp, kakao miktarını azalttım. Ayrıca tereyağı yerine zeytinyağı kullandım.
Tariflerde Katı Yağ Miktarı Nasıl Zeytinyağına Dönüştürülür?
Çoğu tarifin içerdiği tereyağı veya margarin miktarını zeytinyağına dönüştürmek çok kolay !
100 gr katı yağ = 80 gr zeytinyağı
Bu ölçüye göre katı yağ içeren tariflerde rahatlıkla zeytinyağı kullanabilirsiniz.
Malzemeler:
-3 orta boy sarı golden elma
-2 su bardağı tam buğday unu
-1.5 çay bardağı pekmez
- 3 yumurta (oda sıcaklığında)
-80 gr zeytinyağı
-2 yemek kaşığı yoğurt
-1 çay bardağı iri parçalanmış ceviz
-1 tatlı kaşığı tarçın
-1 yemek kaşığı (silme) kakao
- bir tutam deniz tuzu
-1 çay kaşığı karbonat
- üzerine sürmek için 1 tatlı kaşığı bal
Yapılışı:
- Elmaları ince ince doğrayın. Unu eleyin. ceviz ve elmalardan üzerini süslemek için biraz ayırın.
-Yumurtalar ile pekmezi, köpürüp kabarana kadar çırpın. Ben kek hamurunu çırparken , kabını sıcak su dolu bir başka kabın içine oturttum, böylece hamur daha çabuk kabarıyor.
-Yağı ve yoğurdu ilave edin ve çırpmaya devam edin.
-Ceviz , tarçın ve kakoyu ekleyip karıştırın.
-Un , su , tuz ve karbonatı koyup tahta kaşıkla karıştırın. Elmaları ekleyin.
-Fırını 180 C ye ayarlayın.
- Kek kalıplarını yağlayın ve kek hamurunu kalıplara paylaştırın. Artan elma ve cevizleri üzerlerine serpiştirin.
-180 C de 25-30 dakika pişirin.
Fırından çıkan kekler soğuduktan sonra üzerlerine bal sürüp servis yapın.
Bu tarif sevgili İpek (Miss Çilek ) için. Şeker içermeyen, zeytinyağlı , pekmezli , bol elmalı ve cevizli kek tarifini ilk defa denedim. Şeker yerine pekmez kullandım , pekmez tadının öne çıkacağını düşünmüştüm ama fırından çıkan keklerde hiç pekmez tadı hissetmedim. Bu nedenle kekleri tatlandırmak için rahatlıkla pekmez kullanılabilir , diğer malzemelerle desteklendiğinde çok hoş ve aynı zamanda gerçekten besleyici ve sağlıklı lezzetler elde edilebilir. Bu tarif Arzu-Ülfet Aygen 'in " Beyaz unsuz şekersiz hamur işleri " kitabından... Tarifteki pekmez miktarını biraz artırıp, kakao miktarını azalttım. Ayrıca tereyağı yerine zeytinyağı kullandım.
Tariflerde Katı Yağ Miktarı Nasıl Zeytinyağına Dönüştürülür?
Çoğu tarifin içerdiği tereyağı veya margarin miktarını zeytinyağına dönüştürmek çok kolay !
100 gr katı yağ = 80 gr zeytinyağı
Bu ölçüye göre katı yağ içeren tariflerde rahatlıkla zeytinyağı kullanabilirsiniz.
Malzemeler:
-3 orta boy sarı golden elma
-2 su bardağı tam buğday unu
-1.5 çay bardağı pekmez
- 3 yumurta (oda sıcaklığında)
-80 gr zeytinyağı
-2 yemek kaşığı yoğurt
-1 çay bardağı iri parçalanmış ceviz
-1 tatlı kaşığı tarçın
-1 yemek kaşığı (silme) kakao
- bir tutam deniz tuzu
-1 çay kaşığı karbonat
- üzerine sürmek için 1 tatlı kaşığı bal
Yapılışı:
- Elmaları ince ince doğrayın. Unu eleyin. ceviz ve elmalardan üzerini süslemek için biraz ayırın.
-Yumurtalar ile pekmezi, köpürüp kabarana kadar çırpın. Ben kek hamurunu çırparken , kabını sıcak su dolu bir başka kabın içine oturttum, böylece hamur daha çabuk kabarıyor.
-Yağı ve yoğurdu ilave edin ve çırpmaya devam edin.
-Ceviz , tarçın ve kakoyu ekleyip karıştırın.
-Un , su , tuz ve karbonatı koyup tahta kaşıkla karıştırın. Elmaları ekleyin.
-Fırını 180 C ye ayarlayın.
- Kek kalıplarını yağlayın ve kek hamurunu kalıplara paylaştırın. Artan elma ve cevizleri üzerlerine serpiştirin.
-180 C de 25-30 dakika pişirin.
Fırından çıkan kekler soğuduktan sonra üzerlerine bal sürüp servis yapın.
Cumartesi, Mayıs 15, 2010
İstanbul 'da Risotto Pişirmek ! TEFAL NutriCook Etkinliği
İstanbul benim için maceralar şehri... Tefal 'in MSA 'da düzenleyeceği etkinliğin davetini almam , Ankara 'dan İstanbul'a gitmek için harika bir bahane oldu . Önce Karaköy-İstinye sahil yolu boyunca ilerledik, boğazı doyasıya seyrettik ,sonra hep merak ettiğim İstinye Park 'a uğradık. Mağazalara girip çıkarken birden Ayşe'yi kaybetim , Zeynep beni oyalarken Ayşe "Anneler Günü Hediyesi " almak için bir mağazaya girmiş. Çıkışta arabayı uzun bir süre park yerinde bulamadık . Son çare yeniden tüm İstinye Park'ı dolaşıp ilk girdiğimiz kapıdan parka çıktık , neyse ki araba bulundu . MSA'yı bulmak içinse yaklaşık 10 kişiye yolu sormak ve plaza bölgesinde birkaç tur atmak gerekti.
İşte MSA 'dayız. Çok sıcak bir ortam . Önce Emrah Bey ve Ömer Bey bize actifry ve NutriCook düdüklü tencereyi tanıttı. Yıllardır Tefal düdüklü tencereyi kullananlardan çok olumlu sözler duyduğum için , NutriCook'u merak ediyorum.
Actifry'ı evde sık sık kullandığım için Zeynep alışkın. Biber kızartmasını o yaptı. Bu arada actifry boyut olarak büyümesede iç hacmi genişlemiş . Artık 1,5 kilo patates kızartılabiliyor. Şef Aykut Bey eşliğinde arnavut ciğeri pişirdik, müthiş oldu.
NutriCook 'da Risotto
NutriCook 'ta risotto pişireceğimizi duyunca şaşrdım. İtalyan mutfağının en zor yemeği...Pirinçleri "al dente " tutturmak zor mu zordur. Tarifi çok basit gözükse de olması gerektiği gibi pişirmek hüner ister. Yani bizim pilavlar gibi kapağını kapatıp tutmasını beklemek mümkün değil. Şef Aykut Bey'in yönlendirmesiyle malzemelerimizi NutriCook 'a koyuyoruz. Kapağını kapatıp 8 dakika sonra açıyoruz. Tereyağı ekleyip karıştırıyoruz. Risotto hazır. Servis tabağına döküp, tüm tabağa yayılması için , tabağın altına hafifçe vuruyoruz. İnanılmaz ama gerçek 8 dakikada zahmetsiz ve olması gerektiği gibi risotto !
Porcini Mantarlı Risotto
Malzemeler:
-300 gr arborio (risotto) pirinci
-80 gr parmesan peyniri rendesi
-80 gr kuru porcini mantarı
-1.2 litre tavuk suyu
-1 adet soğan
-100 ml elma sirkesi
-2 yemek kaşığı zeytinyağı
-30 gr tereyağı
-tuz ve karabiber
Yapımı:
Zeytinyağı ile birlikte ince doğranmış soğanla birlikte pirinci NutriCook 'a koyun, pirinçler saydamlaşıncaya kadar harlı ateşte çevirin. Tavuk suyunu ekleyip kaynayınca , mantar ve elma sirkesini koyup , iyice karıştırıp NutriCook 'un kapağını kaptın . 8 dakikaya ayarlayın. . Pişme işlemi tamamlanınca , kapağı açın ve tereyağı ile parmesan peynirini ekleyin. Tuz ve karabiber koyup sıcak servis yapıp , hemen tüketin.
Tüm Tefal ekibine ve MSA çalışanlarına başarılı organizasyondan ve göstermiş oldukları ilgiden dolayı sonsuz teşekkürler.
İşte MSA 'dayız. Çok sıcak bir ortam . Önce Emrah Bey ve Ömer Bey bize actifry ve NutriCook düdüklü tencereyi tanıttı. Yıllardır Tefal düdüklü tencereyi kullananlardan çok olumlu sözler duyduğum için , NutriCook'u merak ediyorum.
Actifry'ı evde sık sık kullandığım için Zeynep alışkın. Biber kızartmasını o yaptı. Bu arada actifry boyut olarak büyümesede iç hacmi genişlemiş . Artık 1,5 kilo patates kızartılabiliyor. Şef Aykut Bey eşliğinde arnavut ciğeri pişirdik, müthiş oldu.
NutriCook 'da Risotto
NutriCook 'ta risotto pişireceğimizi duyunca şaşrdım. İtalyan mutfağının en zor yemeği...Pirinçleri "al dente " tutturmak zor mu zordur. Tarifi çok basit gözükse de olması gerektiği gibi pişirmek hüner ister. Yani bizim pilavlar gibi kapağını kapatıp tutmasını beklemek mümkün değil. Şef Aykut Bey'in yönlendirmesiyle malzemelerimizi NutriCook 'a koyuyoruz. Kapağını kapatıp 8 dakika sonra açıyoruz. Tereyağı ekleyip karıştırıyoruz. Risotto hazır. Servis tabağına döküp, tüm tabağa yayılması için , tabağın altına hafifçe vuruyoruz. İnanılmaz ama gerçek 8 dakikada zahmetsiz ve olması gerektiği gibi risotto !
Porcini Mantarlı Risotto
Malzemeler:
-300 gr arborio (risotto) pirinci
-80 gr parmesan peyniri rendesi
-80 gr kuru porcini mantarı
-1.2 litre tavuk suyu
-1 adet soğan
-100 ml elma sirkesi
-2 yemek kaşığı zeytinyağı
-30 gr tereyağı
-tuz ve karabiber
Yapımı:
Zeytinyağı ile birlikte ince doğranmış soğanla birlikte pirinci NutriCook 'a koyun, pirinçler saydamlaşıncaya kadar harlı ateşte çevirin. Tavuk suyunu ekleyip kaynayınca , mantar ve elma sirkesini koyup , iyice karıştırıp NutriCook 'un kapağını kaptın . 8 dakikaya ayarlayın. . Pişme işlemi tamamlanınca , kapağı açın ve tereyağı ile parmesan peynirini ekleyin. Tuz ve karabiber koyup sıcak servis yapıp , hemen tüketin.
Tüm Tefal ekibine ve MSA çalışanlarına başarılı organizasyondan ve göstermiş oldukları ilgiden dolayı sonsuz teşekkürler.
Çarşamba, Mayıs 05, 2010
Kuru Biber Yemeği
Eskilerin yaptığı yemeklerden biri... Yaza doğru giderken kıştan kalan biber kurularını değerlendirmek için de güzel bir alternatif.
Malzemeler:
-15 -20 adet kuru dolmalık ve sivri biber karışımı(haşlanmış, suyu süzülmüş)
-2 adet kırmızı biber
-2 adet orta boy soğan
-1 yemek kaşığı domates salçası
- 1/2 yemek kaşığı biber salçası
-1 yemek kaşığı tereyağı
-4 yemek kaşığı zeytinyağı
-2/3 çay bardağı yıkanmış pirinç
-100 gr kadar kavrulmuş kıyma
-tuz, karabiber, acı pul biber, kırmızı toz biber
Yapılışı:
Yağı tencereye koyup, ince doğranmış soğanı kavurun , salçaları ekleyin, birkaç kez çevirin. İrice doğranmış kuruları ilave edin. Kırmızı biberleri küçük küçük doğrayarak ekleyin.Pirinci ve kıymayı koyup üstünü kapatacak kadar sıcak su ilavesiyle , orta ateşte kapağını kapatarak pişmeye bırakın. Pirinçler uzayıp, biberler yumuşayana ve suyunu çekene kadar pişirin. Suyu az bir yemek olacak. Üzerine sarımsaklı yoğurt dökerek servis yapın.
Malzemeler:
-15 -20 adet kuru dolmalık ve sivri biber karışımı(haşlanmış, suyu süzülmüş)
-2 adet kırmızı biber
-2 adet orta boy soğan
-1 yemek kaşığı domates salçası
- 1/2 yemek kaşığı biber salçası
-1 yemek kaşığı tereyağı
-4 yemek kaşığı zeytinyağı
-2/3 çay bardağı yıkanmış pirinç
-100 gr kadar kavrulmuş kıyma
-tuz, karabiber, acı pul biber, kırmızı toz biber
Yapılışı:
Yağı tencereye koyup, ince doğranmış soğanı kavurun , salçaları ekleyin, birkaç kez çevirin. İrice doğranmış kuruları ilave edin. Kırmızı biberleri küçük küçük doğrayarak ekleyin.Pirinci ve kıymayı koyup üstünü kapatacak kadar sıcak su ilavesiyle , orta ateşte kapağını kapatarak pişmeye bırakın. Pirinçler uzayıp, biberler yumuşayana ve suyunu çekene kadar pişirin. Suyu az bir yemek olacak. Üzerine sarımsaklı yoğurt dökerek servis yapın.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)