Perşembe, Şubat 19, 2009
" Baps Bread " Geleneksel İskoç Ekmeği
Kolay bir tarif olduğu için ve gerçekten bu küçük ekmekçikler pek sevimli gözüktüğünden "The Australian Women's Weekly" de bulduğum tarifi denemek için mutfaktaydım bugün. "Bap " İskoçya 'nın geleneksel bir ekmek çeşedi ve İskoçca'da küçük , yumuşak, yuvarlak ekmek somunu anlamına geliyor. Bap ekmeği yuvarlak ya da oval , beyaz veya biraz kahverengileşmiş ve üzerine un serpiştirilmiş , tepe noktasında da kabarıklığı önlemek için küçük bir çukur bulunan yumuşacık hafif yağlı bir ekmek.
Tarif çok kolay, ölçüye göre mayaladığınız hamuru pişiriyorsunuz, fakat benim hatam,fazla kızardıklarını düşünüp, pişen ekmekleri sıcak fırından çabucak çıkarmak oldu. Dolgun ve pürüzsüz yüzey görünümü birparça değişti. Fırında bekleterek soğutsaydım görüntü daha güzel olacaktı. Kahvaltıda yemek için oldukça uygun, zeytin ve zeytinyağı eşliğinde tabii...
Malzemeler:1 cup = 250 ml su bardağı
2 çay kaşığı (7 gr kuru maya)
1 çay kaşığı şeker
1/2 cup (125 ml) ılık su
1/2 cup (125 ml) ılık süt
2+1/4 cup un (335g)
1 çay kaşığı tuz (ben biraz fazla koydum)
20 g sızma zeytinyağı veya tereyağı
Yapılışı:
Maya , şeker,su ve sütü hamur yoğurma kabında karıştırın.Mayanın kabardığını görene kadar ılık bir yerde bekletin.Tuz , yağ , un ilave edin. 5 dakika kadar yoğurun. yumuşak ve elastik bir hamur olacak.Hamurun üzerini kapatarak, ılık bir yerde mayalanıp iki katına çıkması için en az 1 saat dinlendirin.
Mayalanan hamuru 6 eşit parçaya bölün. Tezgahı unlayın.Yuvarlak yayvan şekil verdiğiniz hamurları yağlı kağıt serilmiş tepsiye 5 er cm aralıklarla yerleştirin.Üzerlerine un serpiştirin. Tepe noktasına küçük bir oyuk yapın. 220 C de 15 dakika pişirin. Hem renginin açık kalması hem de yumuşak olması için fazla pişirmeyin. Fırında soğuttuktan sonra servis yapın.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
38 yorum var, siz de yazabilirsiniz:
Nefis görünüyor.Ellerinize sağlık.Sevgiler...
nefis olmuş nefis.ellerine sağlık canım...
ellerinize sağlık çok güzel gözüküyor
ben yalnız şu zeytinlere takıldım
hamileyken çok aramıştım bu kırma zeytinlerden
nereden aldınız acaba?
ellerinize sağlık çok güzel gözüküyor
ben yalnız şu zeytinlere takıldım
hamileyken çok aramıştım bu kırma zeytinlerden
nereden aldınız acaba?
ellerinize sağlık çok güzel gözüküyor
ben yalnız şu zeytinlere takıldım
hamileyken çok aramıştım bu kırma zeytinlerden
nereden aldınız acaba?
çok güzel olduklarına eminim.ellerinize sağlık.
ara ara ziyaretçinizdim ama ilk kez bugün yazdıklarınızı uzun uzunnn inceleme fırsatım oldu ve hepsine bayıldım!!keşke daha önce fırsatım olsaymış.
neyse, zararın neresinden dönülse kardır! :)
sevgiler
zeytinle denediniz mi? ben sırf bunun için bu ekmekten yapacam
Sevgili Arkadaşlar,
Yorumlarınız için teşekkürler.
"Resimli mutfak " zeytinler ev yapımı ve hediye,maalesef adres veremeyeceğim.Erken hasat kırma ve hayatımda yediğim en lezzetli zeytinlerden biri.
Sevgi Küçük, beğeni mesajınız beni çok memnun etti.Görüşmek dileğiyle.Beyza zeytin ve zeytinyağı ile denemekte kesinlikle fayda var.
Sevgilerimle...
ben ekmegi denedim oldukca kolay bir tarif ayrıca tadı da guzel oldu ancak ici sizinkinin gorunusune gore daha hamurlu oldu. bunun nedeni aksamdan mayalamaya bırakıp sabah yapmamdan kaynaklanabilir mi? bir de sizin verdiginiz olcuden daha fazla un kullanmam gerekti aksi halde ele yapısan bir hamur olacaktı.Hamur kıvamı ele yapısmayan kıvamda olmalıydı degil mi?
cevap için çok teşekkür ederim
ben de bir kere yemiştim o zeytinden ve aynen katılıyorum benim de yediğim en lezzetli zeytindi,
neyse ben araştırmaya devam ediyorum bulursam haber veririm :)
ellerine sağlık canım miss gibi koktu:)sevgilerle..
Merhaba Deniz,
Ben de akşam mayaladım ve sabah pişirdim. Tarifteki ölçüde değişiklik yapmadım. Un miktarı da tam geldi. Evet hamur ele yapışmayacak , mayalama sırasında oldukça yumuşak bir hamur oluyor.Mayalamadan önce hamur biraz yumuşak , hafif ele yapışan şekilde olabilir . Kabaran hamuru yoğururken bir miktar un (bir avuç kadar) eklenebilir. Ele yapışmayı önlemek için tezgah unlanarak , hamur yoğuruluyor. Sonrasında zaten toparlıyor güzel bir hamur oluyor. İçinin pişmemesi belki fırın kaynaklı ,tarifte üzerinin beyaz kalması için fazla pişirmeyin deniyor , benim fırınım geç pişirdiği için 20 dakika pişirdim, bu arada üzeri fazla kızardı. Ama tarifi yazarken orjinal pişirme süresini yazdım.Bir de mayalı hamurları pişirirken 10-15 dakika kadar fırın ısısını 50-100 derece arası yaparak yeniden mayalandırma uyguluyorum. Sonra pişiriyorum . Mayalı tariflerde genelde yaptığım birşey daha önceki tariflere yazmıştım.Bu uygulama hamuru biraz daha kabartmak için.Ama bu şekilde yapmadan da pişirmek mümkün tabii. Her ne kadar kolay tarif desemde mayalandırma işlemi zaman alıyor.
Sema teşekkürler yorumun için.Resimli Mutfak bulursan mutlaka haber ver.Herkese kolaylıklar diliyorum .
Harika olmus. Cok lezzetli görünüyor. Ellerine saglik sevgiler
Blogunun ismine yakışır bir resim ve harika bir tarif. Artık takipçinim:)
ayrıntılı cevabınız icin cok tesekkur ederim. cok zarifsiniz.ilk ekmek deneyimimdi.yaptıgınız uyarılar ile tekrar deneyecegim.
Ellerine sağlık.
Çok güzel görünüyor.
Sevgiler......
ben birtanecik aldım ;)çok lezzetli görünüyor ellerine sağlık bende çok yaparım bu lezzeti...
harika gorunuyorlar
ellerinize saglik
www.yenitadlar.blogcu.com
Çok güzel olmuş bunlar Aslı! Bir haftasonu kahvaltısında kesinlikle yapacağım:) Çok teşekkürler!
merhaba,
Tarifi simdi denedim sabaha da pisirecegim resimdeki gibi olmasini umuyorum cok guzel gorunuyor. Ellerinize saglik. Kirma zeytini nerede bulacaklarini merak edenler icin bir tavsiye verebilirim. Ayvalikta uretim yapan zeytincilerden bulabilirler. Burada uretim yapan zeytincilerin internetten adreslerine ve telefon numaralarina ulasabilirler. Turkiye'nin her yerine kargo ile gonderiyorlar ve gercekten cok lezzetli zeytinleri var. Aradiginizin bu zeytinler olduguna eminim. Umarim yardimci olabilmisimdir.
Allahım allahım, kayboldum gittim valla. Hele paris çikolatalarını görünce. Avrupa da çikolatacılık başka bir olay, bilirim. Bende doğum yerim Hollanda nın çikolatalarını çok özlüyorum. Gerçi artık Türkiyede de güzel çikolata bulmak mümkün. Ellerinize sağlık. Herşey nefis görünüyor. Takibe aldım sizi. İnşllh siz de benim bloguma uğrarsınız. yorumlarınızı merak ediyorum. Görüşmek üzere...www.renklipastalar.blogspot.com
Ellerine saglik Asli'cigim, harika olmus.
Sevgilerimi gonderiyorum...
Bir Egeli olarakdan encok sevdiyim iki li bir arada ,ev yapimi ekmek ve zeytin yagli zeytin ,Elinize saglik sanki cocukluguma dondum bir an.Listenizde banada yer veriseniz cok mutlu olurum
SEYTAN SENDEN COK UZAKTA, MELEKLER BASUCUNDA OLSUN, DUALARIN KABUL, KEDERLERiN SON BULSUN! KANDiLiN MUBAREK OLSUN
AYNI ZAMANDA DA 8 MART DUNYA KADINLAR GUNUN KUTLU OLSUN CANIM
www.yenitadlar.blogcu.com
Bu ekmekleri pisirirken eve muthis bi ekmek kokusu yayilmistir. Cok severim. Favorime ekliyorum seni, bu tarifini mutlaka denemem lazim. Hollandadan selamlar. Bloguma beklerim.
SEVGİLİ ARKADASİM SİTENDEKİ YEMEK TARİFLERİNİ ALİP RESİMLERDEKİ İSİMLERİ SİLİP KENDİ SİTESİNDE KENDİNE AİTMİS GİBİ UTANMADAN SERGİLEYEN BU EMEK HİRSİZİNİ TESADUFEN GORDUM
BENİM SİTEMDE'Kİ TARİFLERİMİ ALİP AYNEN YUKARDA BELİRTİGİM GİBİ SİTESİNDE YAYİNLAMİS UYARDİGİMDA TARİFLERİMİ KALDİRDİ GOOGLE’DEN ARASTİRDİGİM VE TARİFLERİ OLAN ARKADASLARİ TEK TEK GEZEREK UYARİYORUM.
LİNKİNİ VERİYORUM.
http://yemek.wordpress.com/category/pastalar/
TİKLADİGİNİZDA TARİFİNİZİ GORECEKSİNİZ SİZDEN BİR RİCAM BU SAHSİN SİTESİNDE YEMEK TARİFLERİNİ ARASTİRİP TARİFİNİ TANİDİGİNİZ ARKADASLARİMİZA' UYARİ GONDERİRSENİZ SEVİNİRİM.
SEVGİLER
Merhaba..Ellerinize sağlık.Bu ekmekle ilgili bir konu yayınladım:)
http://degisiktatlar.blogspot.com/2009/04/baps-bread-geleneksel-iskoc-ekmegi.html
Sevgili zeytinağacı paylaşımlarınız için teşekkür ederim. Ben de tarifinizi denedim.
http://ozlemindogasi.blogspot.com/2009/04/evde-ekmek-yapm-ii-iskoc-ekmegi.html
Emeğinize sağlık.
Aslı Hanım,
Pişme süresi kısa olunca okulda öğrencilerimle ''mayalanma'' konusunda bir etkinlik olarak yaptım tarifinizi. Hepsi çok beğendiler.
Tekrar teşekkür ederim.
Çok memnun oldum Özlem Hanım ,yorumlarınız için teşekkür dederim, Sevgilerimle...
Elinize sağlık.Çok güzel görünüyorlar. En kısa zamanda hem pita hem de bu tarifinizi denemek istiyorum. Ancak hangi unu kullandınız yazar mısınız. Çünkü benim bir kaç mayalı hamur denemem un farklılığından ötürü başarılı olmamıştı.Teşekkürlerimle
Merhaba ,
Kullandığım un Sinangil un. Sorunuzda çok haklısınız unun niteliği tariflerin başarısını etkiliyor. Sevgilerimle.
tarifleriniz çok güzel. bizim sitemizde de görmek isteriz. ayrıca bu blogunuzun bağlantısını sitemizin heryerinde görünecek şekilde yerleştirdik. karşılıklı link vermemiz bizim ziyaretçilerimizin sizden haberdar olması sizin ziyaretçilerinizin de bizden haberdar olması anlamına gelecektir. dayanışmak güzeldir
merhaba,
uzun zamandır bağlantınızı sitemde yayınlıyor olmama rağmen siz bana bağlantı vermemişsiniz. Çok üzüldüm:(
bu ekmegin " geleneksel " bir Iskoc ekmegi olmasi bana tuhaf geldi, ne zamandan beri Iskocya'da zeytin yetisiyor? Ne guzel de zeytinyagini kendilerine mal etmisler. Asli hanim ne dersiniz?
Aslında tarifte tereyağı kullanılıyor. Zeytinyağı ile yapan ve yanına zeytinleri ekleyen benim. Siz orjinal haliyle yani tarifte belirttiğim miktarda tereyağı ile deneyebilirsiniz. Bu konuda bir sorun yok :)
dün denedim tarifi. çok güzel oldu, bekledikçe daha güzel oluyor sanki tadı :) çok teşekkürler tarif için.
Pogaca tarifi
Bence
Yorum Gönder