İtalyan 'lar üzerine sarımsak ve zeytinyağı sürülmüş kızarmış ekmeğe " bruschetta " diyor. Bruschetta bu şekilde sade hazırlanabildiği gibi, domatesli , domates+peynirli, somonlu , sebzeli, bakla salatalı gibi değişik alternatiflerle de sunulabiliyor. Şık restoranların pahalı aperatifini evde hazırlamak son derece kolay.İtalyan mutfağının en güzel lezzetinden mahrum kalmayın , deneyin derim.
Akşam yemeği niyetine yediğim domatesli bruschetta * . Taze fesleğen bu ara altın kıymetinde mutfağımda , çünkü bu tarifi taze fesleğen olmadan düşünemiyorum . Domates ve fesleğen birbirine çok yakışıyor.Son derece hafif ve pratik bir yemek.
Malzemeler
- Bir dilim iri, uzun kepek ekmeği
- 4 adet küçük lezzetli domates
- 2 adet sivri biber
- 2 diş sarımsak
- Sızma zeytinyağı
- Bir avuç taze fesleğen
- Kuru nane (kendim ekledim)
- Sumak (kendim ekledim)
- Balsamik sirke veya nar ekşisi
- Deniz tuzu
Yapılışı
- Öncelikle ekmeği kızartıyoruz. Bu çok önemli.
- Sıcak kızarmış ekmeğin üzerine ezilmiş sarımsakla zeytinyağını gezdirin.Eğer çiğ sarımsak tadı istemiyorsanız sarımsakla tatlandırdığınız zeytinyağını ekmeğin üzerine sürebilirsiniz. Bir miktar zeytinyağının içinde bütün bir veya zeytinyağı miktarına göre birkaç diş sarımsağı bekletirseniz sarımsak aromalı zeytinyağını elde etmiş olursunuz. Zeytinyağı+ sarımsak ikilisini ısıtmakta hızlı çözüm ama zeytinyağının tadını kaybetmemesi için bu tarifte tavsiye etmiyorum.
- Ekmeği hazırladıktan sonra ayrı bir kapta, minicik doğradığınız domates, biber ve taze fesleğenleri karıştırın. Sumak , nane, tuz ve nar ekşisi ekleyin. Bir miktar zeytinyağı gezdirdikten sonra ekmeğinizin üzerine bu karışımı bütünüyle boca edin.
- Peynirli olmasını isterseniz, domates karışımına dilediğiniz türde peyniri doğrayabilirsiniz.
Şimdi Burhaniye pazarını* nasıl aramayayım. Sadece fesleğen ve reyhan otu satan bir tezgah vardı. Benim fesleğen saksımda neredeyse yaprak kalmadı, birkaç saksı alırdım...
*Fotoğraf: Ağustos ayı Burhaniye pazarı.
*Mekanımız Mutfak'tan , Şule ve Hatice'nin Bruchetta tarifine bakabilirsiniz
26 yorum var, siz de yazabilirsiniz:
mmmmmmmm!!! zeytinyagi + sarimsak + feslegen + domates + kizarmis ekmek. Kutsal 5'li gibi birsey! Ben yinede keci peyniri ekleyerek deniyecegim bruschetta'mi. Tesekkurler bu kolay ama lezzetli tarif icin.
Dilek...
Bayılırım buna! Annemle bazen yapar yeriz. Şahane olur kahvaltılarda, ikindi acıkmalarında.. Çok güzel görünüyor Aslı, eline sağlık.
Sibel
Dilek haklısın gerçekten sofraların kutsal beşlisi bunlar. Ben de genelde peynirli yaparım. Ama dün akşam sade oldu.
Sibel nedense ben hep akşamları yiyorum , kahvaltıda denemedim. Pazar sabahı için planlayayım birde . Size de afiyet olsun.
aslı altan altundal
Gerçekten süper bişey. Buna hayır demek mümkünmü:))
derya
aslıcığım eline sağlık.
ekmekleri nasıl kızartıyoruz anlayamadım.
sevilay
merhaba!
elinize sağlık. Bugün bu tarifi denemek istiyordum da acaba nar ekşisi yerine balsamik sirke konsa olur mu? yurtdışında nar ekşisi bulamıyorum da. teşekkürler
Anonymous
Derya , haklısın.
Sevilay ekmeği fırında veya teflon tavada kızartabilirsin.
Anonymous,
Tarif gerçekte balsamik sirke ile yapılıyor. Ben nar ekşisi kullandım. Tabii ki iyi bir balsamik sirke kullanmak yerinde olur.Afiyet olsun.
aslı altan altundal
Bende mmmmmm demeden edemeyecegim..ellerine saglik cok lezzetli görünüyorlar agzim sulandi resmen.cayin yanina cok güzel gider.arada bir can sIkIntisindan ne yesem diye düsünürüm bu tam uygun bir tarif:)
Elcin
ÇOK İŞTAH AÇICI GÖRÜNÜYOR!(İŞTAHSIZLARA ŞİDDETLE TAVSİYE OLUNUR) TAM BENLİK BİR TARİF!ELLERİNİZE SAĞLIK!FESLEĞEN BULABİLİRMİYİM BİLMİYORUM!ONUN YERİNE KEKİK KULLANSAM NASIL OLUR?KIRMIZI SALÇALIK BİBERLEDE NEFİS OLUR!NEDERSİNİZ?SEVGİLER!
AYDIN'IN ANNESİ
Elçin herseferinde fotoğrafa bakınca benim de ağzım sulanıyor.Hele şuanda hiçbirşey yiyemiyorum. 20 'lik dişimi çektirdim.
Aydın 'ın Annesi yeşil yerine kırmızı biber olur tabii. Kekikte kuru nane yerine iyi gidebilir. Ama fesleğen bir başka oluyor. Ben biraz koparayım , getireyim okul çıkışına.Sevgiler.
aslı altan altundal
Aslı'cım merhaba,dünden beri tarifini uyguluyorum.Nefis tek kelimeyle.Ben fesleğen aromalı zeytinyağından damlattım bir miktar.Bu akşam da fırınımız tandır ekmeği yapmış.Sıcacık.Onunla yaptım.Teşekkürler.Ellerine sağlık.Sevgiler. Meltem Atan
Meltem Atan
Meltemcim, merak etmeye başlamıştım seni, aklımdaydın hep. Afiyet olsun. Sevgilerimle.
aslı altan altundal
aşkolsun yani!
burhaniye pazarı'ndan bahsedecek ne vardı!
şurda oturuyorduk sakin sakin..
aşkolsun aslı sana!
bence de bu arkadaşlardan vazgeçmeye hiç mi hiç gerek yoktur (mevsim dışı dışında)
afiyetler olsun..
Tijen
Aslı'cım,okulların açılmasıyla yeni bir dönem başladı hayatımda.Oğlum liseye başladı.Kızım tam gün eğitim yapan başka bir okula nakil oldu.Yoğunluk,koşturmaca.Zamanla rayına oturacak her şey.Çocuklar olmayınca evimin tadını alamıyorum.Ben de kendimi iyice okula vermeyi düşünüyorum.Tiyatro çalışmaları,okulun kütüphanesini yenileme gibi.İnşallah hepsinin üstünden hakkıyla gelebilirim.İşte benim son zamanlardaki halim.Sevgiler. Meltem Atan
Meltem Atan
benimde deneyip bayılarak yediğim bir tarif oldu bu. Doğrusu enfes. saksıda fesleğen yetiştirme sevdasına düştüm şimdide. hadi bir de fesleğen ara şimdi :) teşekkürler tekrar Aslı. bende siteme beklerim. Gerçi henüz çok amatörce ama düzelecek :) adresim: bizimevblogspotcom.blogspot.com/ sevgiler Şefika
sefika
Sevgili Tijen, mevsim geçiyor diye hayıflanıyorum biraz, bahçe domatesleri bitti bitecek.
Meltemcim, çocukların yeni okulları hayırlı olsun. Ne güzel dolu dolu geçecek günlerin. Ben ilköğretimdeyken, İngilizce tiyatro gösterisi hazırlamıştım. Tadı hala damağımda. Aman bizleri de ihmal etme seninle güzel paylaşımlarımız oldu.Görüşmek üzere diyorum.
Şefika Hayırlı olsun siten. Ben fesleğen tohumu arıyorum şimdi. Ev içinde kışında yetiştirmek üzere. Aklında olsun. Sevgilerimle.
aslı altan altundal
Merhaba,
tesafün girmiş olduğum bu siteye bayıldım.
Biz Bruschetta'nın üretimini yapan bir firmayız. Türkiyede de tanındığına sevindim.
Figen
Merhaba,
tesafün girmiş olduğum bu siteye bayıldım.
Biz Bruschetta'nın üretimini yapan bir firmayız. Türkiyede de tanındığına sevindim.
Figen
info@sardes.com.tr
Figen
bruschetta olsun diğer italyan kültüne ait yemekler olsun ülmekemizde malesef sözde italyan restoranlarında bile hakkı verilerek yapılmıyor!!bir turizm ve otelcilik sekötürüne uzun zamandır hizmet veren bir insan olarak bizim damağımıza yakın ve çok lezzetli olan bu mutfağı!!! imkanı olan herkes anlatsın ve tatsın eşsiz lezzetlerini :) benden de size bir bruschetta tarifi
-Yuvarlak kesilmiş ve kızarmış baget ekmek
-fesleğen,zeytinyağı ve sarımsak üçlüsü!!
-balık tutanlar bilir misina ile kesilmesi çok kolay olan beyaz peyniri çok ufak küpler halinde kesip,dilim siyah zeytin ve gene küp domates ilavesi ile karıştırıp,çok az balsamik ile karıştılması uygundur.
-150 derecelik fırında sadece 10 ila 15 dakika fırınlamak yeterli!!!
herkese afiyet olsun şimdiden :))
Merhaba bloğunuzu ilgiyle takip ediyorum.Bloklarda gezerken bruschetta tarifi araştırıyordum.önce sizin yazdıklarınızı okudum daha sonrada bir blokta sizin cümlelerinizin aynen kopya edildiğini gördüm.tariflerin kopya edildiğini görmüştüm ama tarifle ilgili düşüncelerin birebir alıntı yapılmasınada artık pes dedim.aşağıdan ulaşabilirsiniz linke.Lütfen böylelerine hak ettiği cevabı veriniz.Sizi konu ile ilgi bilgilendirmek istedim.
http://www.sedailemiskokulutarifler.com/2009/03/hafifi-ve-yaratc-tarifler-bruschetta.html
Duyarlılığınız için teşekkür ederim. Ben de böylesini ilkdefa gördüm artık söyleyecek bir kelime bulamıyorum :(
BRUSCHETTA TARIFI çOK GUZEL TAM ITALYAN USULU , BOYLE GUZEL BI çEREZI BIR TURK'TEN TARIFINI OKUMAK çOK HO$UMA GITTI TEBRIK EDERIM .
I.MODIANO
MILANO
domates,z.yağı,ekmek,sarımsak.Bunlarla büyüdüm ben.sabah,ikindi,atıştırmalık olarak.39 yaşındayım ben bu lezzetlerle büyüdüm.olsa olsa osmanlı oradayken almışlardır.olsa da yesek.
burhaniye dediniz bitirdiniz beni, artık komşu çıkarsak şaşırmayacağım, açıklıyorum; biz Artur'da yaşıyoruz..:))
Aç karnına bu sayfaları dolaşmak hata ama ellerinize sağlık :)) Denenecektir..
Yorum Gönder