Malzemeler
(Ben tüm malzemeleri yarıya indirerek kulandım.)
- 500 gr un
- 2 kaşık sirke
- 1 çay kaşığı tuz
- İçine koymak için dövülmüş ceviz içi,
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 bardak su
- Süslemek için : Taze rendelenip fırında kurutulmuş hindistan cevizi, fıstık.
- Şurubu için:1 litre su, 1,5 kilo şeker, limon suyu
Yapılışı
- Öncelikle şurubu hazırlayın.Su ve şekeri bir- iki taşım kaynatıp limon suyunu ekledikten sonra bir daha kaynatın . Biraz ağdalı bir şurup olacak. Kaşıktan akıttığınız damlalar uzayarak damlıyorsa şurup olmuş demektir. Soğuması için bir kenara alın.
- Unu kabın içine eledikten sonra, sirke ve tuzu ekleyin, suyu dikkatli ve yavaş yavaş akıtarak ilave edin. Sert bir hamur haline gelince 5 - 10 dakika dinlendirin.
- Dinlenen hamuru orta genişlikte açıp, hamurun yüzeyini yağlayın ve iyice hamura yedirin. 15- 20 dakika buzdolabında dinlendirin.
- Dinlendirdiğiniz hamuru önce iyice yoğurun. Sonra açacağınız büyüklükte bölerek, buğday nişastası serpiştirdiğiniz yüzeyde yine nişasta yardımıyla incecik açın. 1 milimetre kalınlıkta, şefin tavsiyesi böyle. Ne kadar ince açılırsa o kadar lezzetli olacak.
- Açılan hamurdan kareler (küçük kareler olursa bir lokmada ağıza atılabilir) kesip içine ceviz içi koyup mendil gibi dört ucunu kapatarak ters çevrilip tepsiye dizin.Ceviz içini bol bol koyun. 200 derecede pişirip, fırından çıkar çıkmaz soğuk şurup döküp , tepsi kapatın.
21 yorum var, siz de yazabilirsiniz:
Politik -siyasi- ekonomik bir yemek tarifi olmus!
Haluk
Evlilik yildonumunuz kutlu olsun Asli'cigim. Nice mutlu ve guzel seneler diliyorum sana ve ailene..
Baklavan muthis. Tarif kolay gibi ama anlamadigim noktalar var. Hamuru bezelere mi ayiracagiz ve uzerine ne kadar yag koyacagiz?
Sevgiler..
hanife
Aslı günaydın,
Evlilik yıldönümünüz kutlu olsun. Bizde 6 yıl olacagız 18 inde.
Yıldönümü için uygun bir lezzet yaratmışsın.
Sevgilerimle
figen
FİGEN KARAVAŞ
Günaydın ,
Haluk Bey böyle tarihi bir gün olduğu için hatırlaması kolay oluyor.
Hanifecim,
Hamuru bezelere ayırmaya gerek yok.Hamur bütün olarak yağlandıktan sonra buzdolabında dinlendiriliyor. Açma esnasında kolaylık olsun diye ben hamuru üçe bölmüştüm.yağlanmış , dinlenmiş hamuru üçe bölüp öyle açtım daha çabuk oldu. Açarken buğday nişastası kullandım. Çok kolay açılıyor. Figen ve Hanife sizlere de nice yıllar diliyorum. Sevgiyle.
aslı altan altundal
"Her günüm mis gibi dünya kokan bir kavun dilimi
senin sayende.
Bütün yemişler elime güneştenmişim gibi uzanıyor
senin sayende.
Senin sayende yalnız umutlarda alıyorum balımı.
Yüreğimin çalışı senin sayende.
Şehrime ulaşmadan bitirirken yolumu
bir gül bahçesinde dinlendim senin sayende.
...( N.Hikmet.Adam Yayınları-7)
Nice mutlu yıllara...Sevgiyle...
Meltem Atan
Meltem Atan
8 yıl oldu mu? Ben düğün gününüzdeki telaşları, birlikte Ünye'ye gidişimizi daha dün gibi hatırlıyorum. Daha nice güzel yıllara....
Hatice
Sevgili aslı hanım,
Nice nice mutlu yıllar kızların ve eşinle çok uzun bir birliktelik diliyorum sizlere..
sevgiler
Gelincik
Evlilik yıl dönümünüz kutlu olsun Aslı. Huzurlu, mutlu geçireceğiniz daha nice seneleri de görebilmeniz dileğiyle.
hatice
Allah nice yillari boyle tatlilarla kutlamayi nasib etsin :)
Minik Patikler
ne sansli adam bu!
evlilik yildönümünde karisi baklavalar açiyor falan..
sen kötü günleri unut, güzelliklere yogunlas derim ben canim. mutluluklar eksik olmasin yasaminizdan.
tijen
(diger yildönümü yaklasan kizlara da kutlu mutlu dönüm günleri diliyorum, sonra telastan kesin unuturum dilemeyi!)
tijen
Tijen
sevgili Meltem , Şiiri eşime okudum, böylesine güzel bir yoruma teşekkür ederim ve sizede nice nice seneler diliyorum.
Haticecim, o macerayı sen söyleyince hatırladım, gece yolculuğu karışık yollar zor bir yolculuk olmuştu, bana çok uzun zaman geçmiş gibi geliyor :)
Sevgili Gelincik bende sana mutluluklar diliyorum.
Minik Patikler eşinle yaşadığın güzel birlikteliğin sonsuza dek sürmesini dilerim.
Ve Sevgili TijenEvlilikte kendini şanslı hissetmek güzel bir duygu , her iki tarafın hissetmesi daha da güzel.Umarım güzel bir evlilik yaşamak üzere yola çıkan herkes kendini şanslı hissedip mutluluğu yakalar.
aslı altan altundal
Sevgili Aslı daha nice güzel yıllara ,mutlulukla inşallah!
Baklavanda süper görünüyor ellerine sağlık...
Nalan
Allah nice yillarda hayirli beraberlikler versin. Iki cihanda da.
Benim aklima yalniz (onemsiz) bir detay takildi. Matematigim cok da zayif degildir ama, 12 Eylul darbesinden 20 yil sonra evlendiyseniz nasil 8 yildir evli oluyorsunuz? :) 2008e girdik de haberim mi yok? Bir turlu isin icinden cikamadim.
Sevgiler.
Rabia
PS: Linklerine beni de ekledigin icin tesekkurler!
Rabia
Sevgili Asli, nice,guzel,mutlu yillara huzur icinde ins,...evlilik yildonumune uygun dusen bi ebe-sobe subjecti dolasiyor ortalikta,tanisma hikayenizi paylasirsaniz sevinirim,yani sizi sobeledim:)selamlar,
arzu
dogru diyorsun canim, bu isler karsilikli.
allah güzel günleri eksik etmesin hayatinizdan.
güzel lezzetleri de sofranizdan!
tijen
Tijen
Baklava güzel görünüyor, hayatta ince açamam zor biraz :))
12 eylülde ben orta üçte idim. Hatırlamam çok kolay, unutulurmu hiç!
Ailenizle birlikte nice mutlu günlere birlikte erişebilmeniz dileğiyle,
Sevgiler.
tuhfe
Rabia gerçekten doğru söylüyorsun 1997 de evlendiğimize göre 17 yıl geçmiş oluyor.Ne kadar dikkatlisin sağol. Tijen ve Tuhfe güzel içten dualarınıza ben de sizin için ortak oluyorum.:)
aslı altan altundal
merhaba aslı,
baklava çok güzel görünüyor, daha bir kaç ay önce boyle bir şeye kalkışacağımı söyleseler kesinlikle inanmazdım, ama tarifler öyle basit anlatılıyor ve öyle güzel sunuluyor ki, kendimi tutamayıp baklava açmaya karar veriyorum, merak ettiğim bir şey var senin yaptığın yarım ölçü ile yaklaşık kaç kişilik oluyor, küçük bir grup misafir için düşünüyorum da tabi becerebilirsem:), elbette yedek bir tatlı mutlaka olacak:).. tarifin tutması için püf noktaları varsa yazarmısın lütfen teşekkürler..
ilknur
İlknur,
Yarım ölçü kesinlikle yeterli olur .Küçük fırın tepsisine sığacak ve birkaç tanesi de artacak şekilde oldu miktar.Baklavaların herbiri bir lokmada ağıza atılacak büyüklükte olursa daha iyi oluyor.Zaten açma konusun da çok tecrübeli olmadığım için ben ancak yarım ölçüyle başa çıkabilirim diye düşünmüştüm.Hamur biraz sertçe olacak.Nişasta ile(kolay açılıyor) açabildiğin kadar ince açmalısın tabii yırtılmaması da önemli. Bir de şerbet biraz ağdalı olacak sulu olmayacak.
Fırından çıkınca hemen yayvan bir kaba alıp soğuk şurubu dök.Bu arada ben tepsiyi yağlamadım , yağlı kağıt serdim.Kolay gelsin bence baklava işi tecrübeye dayanıyor ve çok zaman alıyor . Bu tarif hem pratik hem de eşim tarafından beğenildiği için yayınlamayı uygun gördüm. Sevgilerimle.
aslı altan altundal
aslıcım cevabın için çok teşekkürler,
bu bilgilerden sonra cesaretimi iyice topladım çok teşekkür ederim zahmetin için, sevgiler
ilknur
Yorum Gönder