Bu aralar alışverişte ciddi bir dikkatsizlik sözkonusu. Çünkü çok acele ediyorum.Çocuklar yanımda koştur koştur market arabasıyla dolaşıyoruz.Alışveriş listem genelde aklımda oluyor. Yazmayı hiç sevmem. Geçen lazanya alıyorum diye başka bir makarna almışım. Bu haftasonu tam buğday unu almak isterken, hazır ekmek unu karışımı aldığımı eve gelince farkettim. Eh son olarakta frik bulguru var diye pilav yapmaya giriştim.Düşünüyorum kesin firik aldığıma eminim (üzerindeki yazıyı da okumuştum hatta) ama evdeki paket kara bulgur.Dolayısıyla benim firik pilavım kara bulgurdan yapılmış oldu.
Pilava pancar turşusu çok yakışıyor bence.
Pancar turşusunu haftasonu halam bize geldiğinde birlikte yaptık.Yapıldığının ertesi akşamı yenmeye hazır hale geliyor. Çok bekletmeye gerek yok.
Firik Pilavı
İsterseniz firik bulguruyla normal bulguru yarı yarıya karıştırıp etli pişirebilirsiniz.
Firik bulguru nedir?
Malzemeler
- 1,5 su bardağı firik bulguru
- 2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
- 1 adet kırmızı biber
- 1/2 çorba kaşığı domates salçası veya 3 adet soyulmuş küçük doğranmış domates
- 1/2 biber salçası
- 1 /2 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 adet orta boy soğan
- 1 su bardağı haşlanmış nohut ( derin dondurucuda daima hazır bulunduruyorum)
- tuz, kırmızı toz biber
- 2,5 - 3 bardak sıcak su
- Soğanı ve kırmızı biberi doğrayıp zeytinyağı ile tencereye koyun. Kapağını kapatın. Kısık ateşte soğanlar ölene kadar pişirin.
- Domatesleri ekleyip biber salçasıyla birlikte pişirin.
- Yıkayıp süzdüğünüz firik bulgurunu koyup karıştırın, haşlanmış nohutla birlikte suyu ekleyin.
- Tuz ve bahatratları koyduktan sonra ağzını kapatıp orta ateşte pişirin.Diri kalırsa su ekleyebilirsiniz.
- Servis yaparken üzerini bol taze nane, dere otu ve maydanozla süsleyin. Ben fotoğrafta gözükmesi için az koydum.
Topraksı kokusu ve rengiyle muhteşem. Yaparken mutfak biraz batıyor onu söylemeliyim.
Malzemeler
- 1/2 kilo kırmızı pancar
- sirke
- su
- 1 baş sarımsak(daha az kullanabilirsiniz)
- 1 çay kaşığı tuz
Yapılışı
Pancarlar enlemesine doğranarak, tencereye yerleştirilir suyla biraz yumuşayana kadar(kabukları soyulacak vaziyette olana kadar) haşlanır. Soğutulduktan sonra kabukları soyulur. Uygun kavanoza yerleştirilir. Kavanozun ölçüsü kadar yarı yarıya sirke ve su ( bu su pancarların kaynama suyu olacak)eklenir , tuzla karıştırılır , ince doğranmış sarımsaklarla birlikte su - sirke karışımı kavanoza boşaltılır. Bir gün bekletildikten sonra yenmeye hazır.
9 yorum var, siz de yazabilirsiniz:
Merhaba,
Firik bulguru nedir acaba?
Aylin
Asli'cigim, Masallah, cok hamaratsin!
Sevgiler
Zeynep
zeynep
Sevgili Aylin
ayrıntılı bilgiyi buradan bulabiirsin.
aslı altan altundal
Bu pilavı yapan hataylı olmalı. ben de hataylıyım. Firikli şehriyeli aş diyeyim nasıl da burcu burcu kokar. Canım istedi ama İzmir'de firik görmedim.
Afyetle yiyin benim yerimede
sevgiler
melek
Ellerine saglık Aslıcım. Yine dokturmussun.. Pialv cok leziz gozukuyor. yiyenlere afiyet olsun..
Dila hanım sevgili haticenin yemek sitesindeki sekerparede irmik kullanılıyor ve ben denemitim harika oluyor.. linki asagıda..
sevgiler
http://www.portakalagaci.com/oburcuk/2004/02/ekerpare.html
hanife
Merhaba Arkadaşlar,
Portakalağacındaki şekerpare tarifini denemiştim gerçekten güzeltam şekerpare oluyor. Daha hafif ve kolay bir tarif isterseniz İrmik Tatlısını tavsiye ederim.
Karabulgur, kara kısırlık bulgur ve firik normal beyaz bulgurdan çok daha lezzetli ve tabii besleyici deneyin derim.Sevgilerimle.
aslı altan altundal
Bulgur pilavini denedim asli hanim. Cok leziz oldu benim erzak dolabimda da esmer bulgur vardi. Oglum bir koca tabak yedi. Bir de kirmizi biber ekleyemedim. Tursu da harika gorunuyor ama burada (kayseride) kirmizi pancar yok maalesef.
Paylastiginiz icin tesekkurler
Sevgiler
yasemin
Yasemin Hanim,
Gerçekten esmer bulgur beyazdan daha lezzetli. Oğlunuza afiyet olsun.Sevgiler.
aslı altan altundal
Merhabalar Aslı hanım,
Ben Ebru.Benim annem pancar turşusuna bayılıyor.Sizin tarifinizi aldık.Çok beğendi annem.Pancar alır almaz annem hemen yapacak.Tarif için teşekkür ederiz. :)
Bu turşunun hem tadı hem görselliği çok farklı.Herkesin yediğini de sanmıyorum.
Yorum Gönder