Güzel bir Çerkes yemeği...Tarifini Hatice 'den öğrendim. Yemeği başarıyla pişirmek biraz ayrıntılarda gizli.Bu püf noktaları unutmamak ve ilk kez deneyeceklere fikir vermek için notlar...
Püf Noktaları :
*Hamur sert ve tuzlu olmalı.Tuzlu hamur kolay açılıyor , ayrıca haşlama suyuna tuz koymaya gerek yok.
*Hamur fazla ince ya da çok kalın açılmamalı .
*Hamuru nutella kapağı ile kesmek iyi bir buluş.
*Patatesli için soğanı bol olursa lezzetli olur.
*Kesilen yuvarlaklara fazla fazla iç konulabilir.
*Kesilen daireleri pileli kapatmak için uğraşmaya değer, öğrendikten sonra çok kolay, üstelik eğlenceli.
*Haşlanmaya hazır hale gelen haluj hamurlarını mutlaka ama mutlaka en az 1 saat buzdolabında bekletmeli.
*3 /4 'ü su ile doldurulmuş derin tencerede kaynayan suya hamurlar teker teker atılmalı ve en fazla 10 dakika pişirilmeli.Ağzını ne kadar iyi kapatırsanız kapatın, fazla pişen hamur açılıp dağılabiliyor. Ayrıca hamuru yumurtalı olmadığı için zaten kolay pişiyor.
*Nazikçe servis tabağına alınan halujlar aceleyle soslanıp , sofrada sasbırsızca bekleyen kişinin önüne konmalı.
* Pişerpişmez yenmesi gereken yemek.
Malzemeler
Hamuru İçin:
-3 su bardağı un
-2 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı kadar ılık su
İçi İçin:
-5-6 adet patates
- 1 adet orta boy soğan
-tuz , karabiber, kırmızı biber, acı pul biber
-5-6 kaşık zeytinyağı
Soslar:
-3-4 yemek kaşığı tereyağı
-1 yemek kaşığı kırmızı biber
-Yemeğin üzerine gezdirmek için sarımsaklı yoğurt
Yapılışı
- Öncelikle içi hazırlayıp soğumaya bırakmalısınız. Soğanı ince doğrayıp zeytinyağında çevirin. Haşlayıp püre haline getirdiğiniz patatesleri karıştırıp , kısık ateşte 5- 6 dakika kadar kavurun.Bir kenarda soğuması için bekletin.
-Hamur yoğurma kabına un ve tuzu koyup karıştırın. Suyu azar azar ilave edip sert bir hamur yapın. Üzerine nemli bez örterek 20 dakika dinlenmeye bırakın.
-Dinlenen hamuru 6 parçaya ayırın. Kurumaması için, üzerlerine nemli bez örtmeyi unutmayın.
- Hamuru açmak için unlamanıza gerek yok. Yuvarlakları bardak ağzıyla veya plastik kapaklarla kesebilirsiniz.
-İçlerine bol patates koyun.
-Hamurların ağızlarını sıkıca kapatmalısınız. Aşağıdaki videoyu izleyerek şekilli kapatmayı öğrenebilirsiniz.Haluj hamurlarını bez ya da kağıt havlu (yapışmaması için) üzerine koyup buzdolabına kaldırın. Birbirlerine değmemelerine de dikkat edin , yoksa hemen yapışırlar.
-Yemek saati yaklaştığında , derin tencerenizin 3/4 'ünü su ile doldurup harlı ateşe koyun. Sosu hazırlamak için tereyağını eritip kırmızı toz biberle karıştırın. Sarımsaklı yoğurdunuzu , servis tabağınızı hazır edin.
-Halujlarınızı buzdolabından çıkarıp, teker teker kaynayan suya atın.7-10 dakika kadar fokur fokur suda kaynasın. Hemen servis tabağınıza alıp biberli tereyağlı sosu döküp sofraya koyun ve yoğurdu unutmayın. Afiyet olsun.
Cuma, Eylül 11, 2009
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
17 yorum var, siz de yazabilirsiniz:
Bizde bardakla keseriz bardak mantısı deriz...
Ellerine sağlık Güzel olmuş canım...
Aslıcım ellerine sağlık ben yemesi
ni daha çok severim:))Öpüyorum...
Biraz uğraştırıcı ama buna değer eminim.Ellerine sağlık.Sevgiler...
çok farklı bir lezzet olmuş. ellerine sağlık.
denemeyi çok isterim
sevgiler
Teşekkürler, denemek lazım ^^
İftara 2 saat kala karnımda acıkmışken görüntü beni mest etti açıkcası :)
Elinize sağlık.
Her yörenin hamuru açış şekli ve malzemesi aynı ama kapatma, şekil verme işi farklı. Bu şekilde epey farklıymıs.
sevgiler
Merhaba..
Dağıstanlılarda sirkelisini yaparlar adına hinkal diyorlar, erzurum tarafındada kıbın adıyla yaygın..
Nefis bir lezzet ..
sevgiler
Asli hn, ellerinize saglik. Denemek isterim bu tarifi en yakinda. Ancak sorum su : mantilari tek tek kaynamis suya atin diyorsunuz. Bu oldukca bir zaman alici . 5-6 tanesini bir anda atsak, yine de yapisiyor mu birbirlerine? Aksi takdarde nefis bir lezzet oldugu bir gercek. Tesekkurler simdiden. Fulya
İyi günler öncelikle sitenizi beğendim:)haluj tarifinde hamuru katlarkenki çektiğiniz görüntü açılmıyor tekrar yükleme yaparsanız sevinirim başarılar dilerim.....
Merhaba Ayşe,
Ben baktım çalışıyor. belki tekrar denersen olur. Sevgilerimle...
Evet çalışıyor Aslı hanım ilginizden dolayı teşekkür ederim.Baki selamlar...
Merhaba.
Mantının her çeşidini çok severim.Haluj enfes görünüyor,ellerinize sağlık..
Sevgilerimle..
kenarları yapmak çok zor hala çözemedim
Merhaba Bu yemeği biz "hunk" diyebiliriz ve biz içine haşlanmis ıspanak koyariz. Ispanaklari haşlar suyunu iyice sikar yağda azicik kavururuz kavurma işlemi bitincede icine yumurta kirariz yumurtalar pismesin diyede iyice karistiririz. Muhteşem oluyor denemenizi tavsiye ederim.
Nerden biliyo tatını yemeden
Mrb ben cerkezim ama ilk defa buzluga koydum yapipta sorum suu buzluktan kaç dk önce çıkartmak lazım iftara hazır olabilmeaibicin.iftar8.30da
Mrb ben cerkezim ama ilk defa buzluga koydum yapipta sorum suu buzluktan kaç dk önce çıkartmak lazım iftara hazır olabilmeaibicin.iftar8.30da
Yorum Gönder