Cumartesi, Eylül 26, 2009
Macaron Nedir ? Londra 'da Macaron Yemek-Macaron Tarifi
Londra sokaklarını adımlarken ve her gördüğüm "Bakery", "Cake Shop" ve " Patisserie" e başımı uzatırken , (her ne kadar Londra 'da olsak da), aklımda macaron yemek vardı. Aslında Londra 'nın müzelerini , tarihi yerlerini gezmekten yemek yeme konusuna pek az zaman ayırabildik.
İngilizlerin "sütlü çayı , Fransızların " Macaronları"...
Dünyanın pek çok yerinde şubesi olan ve Londra 'da " Gloucester Road " da karşıma çıkan " Paul's Bakery" tipik Fransız tarzıyla , Türkiye 'ye göre uygun olan fiyatıyla! ve rengarenk macaronlarıyla gözüme çarptı . Sanırım öncelikle şekil ve renkleri nedeniyle bu pastacıkları seviyorum. Kesinlikle çok estetik.
Londra 'da en ünlü macaron adresi Harrods 'da bulunan " Laduree tea room ". Şık ve pahalı bir adres.
Bu pastacıkları yapmayı bir gün deneyeceğim :) . "Larousse Gastronomique" de macaron başlığında yazılı olan bilgiler burada:
Macaron Nedir?
Dövülmüş badem , şeker ve yumurta akı ile hazırlanan, genellikle , kahve , çikolata,çilek, fındık, antep fıstığı, vanilya vb. ile koku verilen hamurdan yapılan, dışı gevrek içi yumuşak, küçük yuvarlak pasta.İlk tarifin Rönesans dönemi Venedik'inden geldiği , 1800'lerde Fransızlar tarafından günümüzdeki şekliyle yapıldığı söyleniyor.
Klasik Macaron Tarifi
- Bir pastane tepsisine tereyağı sürülmüş yağlı kağıt döşeyin.
-350 gr toz şeker ile 250 gr toz bademi karıştırın.
- Bir tutam tuzla hafifçe çırptığınız dört yumurta akını yavaş yavaş katın.
-Hamuru yağlı kağıt üzerine yaklaşık 30 küçük parça halinde dökün.Pişirme sırasında yapışmamaları için aralarına mesafe bırakın.
-Önceden ısıtılmış 200 C fırında 12 dakika pişirin.
-Macaronları bir spatula yardımıyla kaldırın ve nemli bir tepsi üzerine dizin.
-Birkaç dakika bekledikten sonra ikişer ikişer yapıştırın ve tamamen soğumalarını bekleyin. 50 gr toz kakao ile koku verebilirsiniz.
Yumuşak Macaronlar
-Derin bir kapta 250 gr toz badem , 450-500 gr pudra şekri , bir paket şekerli vanilya ve bir tutam tuzla çırpılmış dört yumurta akını karıştırın.
-Daha sonra bir tutam tuzla iyice çırpılmış dört yumurta akı daha katın.
-Bu karışımı 5 mm çapında düz uç takılmış krema torbasına koyun.
-Tereyağı sürülmüş yağlı kağıt yayılmış tepsiye aralıklı olarak dizin.
-Önceden ısıtılmış 180C fırında 15 dakika pişirin.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
11 yorum var, siz de yazabilirsiniz:
gerçekten çok şirinler...çok da lezzetli görünüyorlar...
Sevgili Aslı,
Yazdıklarını okuyunca çoook eskilere gittim. Yıllar öncesinden kalma, bir Paris anısı. Tabii makaronlu!
macaronlar süper görünüyor sadece resimlerini değil tarifinide bizlerle paylaştığın için çok teşekkürler
resimlerini görünce canım öyle çok macaron istedi ki. ama şöyle bi şey var bloğumda da gördüm. daha önce hiç acaron yemeden bi insanın canı nasıl macaron çeker :) istiyorum işte :)
ben bi yöntem görmüştüm;
yağlı kağıt üzerinde pişirildikten sonra fırından çıkarılıp yağlı kağıdın altına biraz su dökülüyordu. suyun buharıyla macaronlar kağıttan ayrılıp birbirlerine kolaylıkla yapışıyormuş. faydalı olabilir, paylaşmak istedim.
çok güzeller bende yapmak istiyorum ama maceronların içine ne konucak onu yazmamışsınız bilgilendirirseniz sevinirim...
londradayım ama ılk fırsatta denıcem tarıfınızı ıyı calısmalar
macaronları tarifinize aynen uyarak denedim..çok güzel oldular..resimleyemedim çok soğumadan yeğenlerimin hücumuna uğradılar..çok teşekkürler..:)
Aralarindaki krema nasil olucak onun tarifi yok !!
bu tarif harika elinize sağlık
😋😋😋
Yorum Gönder