Gaziantep mutfağı yemek kültürü bakımından zengin bir ilimiz. Ekşili kış dolması da Antep mutfağında sık yapılan yemeklerden biri. Sonbaharda kurutulan, patlıcan, kırmızı biber, dolmalık biberlerden yapılıyor. Yemeğin en önemli özelliği ise piştikten sonra eklenen limon suyu. Değişik yörelerde nar, sumak, erik ekşisi de konabiliyor. Gerçekten leziz ...
Malzemeler
- 20 adet kurutulmuş dolmalık biber
- 1 su bardağı pirinç
- 1/2 su bardağı ince bulgur
- 3 adet orta boy soğan
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1,5 su bardağı kıyma
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı tatlı toz biber
- 9-10 dal maydanoz
- 1,5 su bardağı kadar su
- 1/2 su bardağı limon suyu
- 10 diş sarımsak ( ben eklemedim)
Yapılışı
Kuru biberleri yumuşayana kadar kaynar suda bekletin.Soğuk suyla yıkayıp bir kanara koyun. Diğer tarafta soğanı ince doğrayın, kıymanın içine pirinç (yıkanmış), bulgur baharatlar, salçalar, maydanoz ,yarım bardak su ile birlikte ekleyin , iyice yoğurun.Dolmalık biberlerin içine 1,5 parmak boşluk kalacak şekilde doldurun. Tencereye dizin.Kaynamış suyu ve zeytinyağını üzerlerine gezdirin.zeytinyağı parlaklık verir. Önce orta sonra kısık ateşte pirinçler uzayıncaya kadar pişirin.Sarımsakları ezip limon suyu ile karıştırarak dolmaların üzerinde gezdirin. Ben sarımsak eklemedim. Servis sırasında limon sıktım dolmaların üzerine.
Tarif "Prof.Dr. Ayşe Baysal-Türk Mutfağından Örnekler"
11 yorum var, siz de yazabilirsiniz:
Aslı'cım sayfan hayırlı olsun.sen linklerime eklisin ve sıkça bakaırm san briaz yavaş açılması ve sayfanın kahverengi olmsı olumsuzluklardı ,şimdi aydınlık harika olmuş güzelim tarifler artaya çıkmış ellerine sağlık..köstebek pastaya çok gülüyorum bahçadeki taoprak gibi..:))
Dolmanda nefis olmuş .tatilde Akaraya gidince annem hemen dolmaalık biereleri çıkardı patlıcanda vardı doldrudum yadik.bu kurnunun tadı bir başka oluyor..sumak suyu ile harika oluyor..sevgiler..
nefis bisi buuuu
Ferhanca , teşekkürler, sayfayı düzenlemek için uğraşmaya devam ediyorum. Sizlerden gelen olumlu yorumlar beni motive ediyor. Sağlıcakla kalın.
Nino teşekkürler yorumun için :)
Cok güzel görünüyor,harika ellerine saglik.Ayrica sayfanin bu hali cok güzel olmus.Güle güle kullan:)
Ellerine saglik Asli'cigim. En sevdigim dolmadir bu.
Montreal'den Antep'li komsum icine kirik nohut koyardi mutlaka.
Olsa da yesem dedim fotografi gorunce..
Aslıcım
ellerine sağlık. ben de antep mutfağına bayılırım. tarifi paylaştığın teşekkürler
selam,
blogcular olarak ankarada buluşuyoruz. katılırsanız çok sevinirim. sevgiler
Cok lezzetli görünüyorlar,ellerinize saglik.Sevgiler.
Teşekkürler:)
Merhaba aranizda yeniyim uzun sureden beri takip ediyordum ama ancak yorum yaziyorum .Ben biber dolmasinin tazesinden cok kurusunu tercih ederim .siizin dolmada cok istah acici elinize saglik.
çok güzel görünüyor...elinize sağlık:
Yorum Gönder