Cuma, Mayıs 20, 2011
Pastırmalı Çiğ Köfte
Tansel Hanım 'ın kulakları çınlasın!
Etsiz çiğ köfteyi ondan öğrendim .Çok lezzetli . Kesinlikle hazır çiğ köftelerde bulamayacağınız bir tat. Sızma zeytinyağı ve taze yeşilliklerle , acı severler mutlaka denemeli. Tansel Hanım bulguru 1 saat yoğurduğunu söylemişti. Ama ben uzun süre yoğuramadığım için çiğ köftelik bulguru domates suyu ile ıslatarak yapıyorum.İçinde bol maydanoz, taze nane, baharat ve zeytinyağı var. Pastırma parçaları da eklenince değişik bir sunum oluyor. Tabii pastırma eklemeden de yapabilirsiniz. Ayrıca baharatları tek tek eklemek yerine Bağdat marka köfte baharatı(çiğ köfte harcı değil, onlar soğan sarımsak tozu içeriyor) ekliyorum . Kolaylık oluyor. Bu markayı seçmemin nedeni köfte yaparken kullanılacak baharatların bir arada ,katkı maddesi içermeden veya soğan, sarımsak tozu eklenmeden hazırlanmış olması.
Malzemeler:
- 5,5 küçük çaybardağı çiğ köftelik bulgur
-Islatarak yapmak isterseniz 5 çay bardağı sıcak domates suyu
-4 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
-1 adet orta boy kuru soğan
-3 veya 4 diş sarımsak
-1 küçük demet maydanoz
-1 küçük demet taze nane(bulamazsanız 1 çorba kaşığı dolusu nane)
-2 çorba kaşığı domates salçası
-1 çorba kaşığı acı biber salçası
-1 tatlı kaşığı nar ekşisi
-yarım limon suyu
-1 tatlı kaşığı tuz
-Bağdat marka köfte baharatından 2 tatlı kaşığı(gerekli tüm baharatları içeriyor)
Bu baharatı bulamazsanız 1 er çay kaşığı kimyon, tatlı kırmızı biber, yeni bahar,karabiber ekleyin.
-2 tatlı kaşığı isot biber
-10 dilim pastırma(isteğe bağlı)
Yapılışı:
-Soğan, maydanoz, nane ve sarımsakları robottan geçirerek çok ince kıyın.Islatıp yarım saat kadar ağzı kapalı beklettiğiniz bulgurların üzerine ekleyin, 5 dakika kadar yoğurun.
-Pastırmaları mümkün olduğu kadar ince kıyın , çemenli kısımlarını ayırmayın.Bulgurlu karışıma ekleyin.Yoğurmaya devam edin.
-Diğer tüm malzemeleri ekleyin. 20 dakika kadar yoğurun.
-Şekil verip sumak , mavi haşhaş veya susamla süsleyin. Afiyet olsun.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
14 yorum var, siz de yazabilirsiniz:
Bir etli çiğköfte müptelası olarak bu lezzeti denemeliyim.ellerine sağlık..
Öncelikle ellerine saglik sevgili arkadasim... Köfteni denemek istiyorum... Ama yesillikleri rondodan gecirip, islatin ve yarim saat agzi kapali bekleyen bulgurun üstünde bekletin demissin... Bulguru önce domates suyu ile mi islatiyoruz ve üzerine yesillikleri ekliyoruz, yoksa...??? Bana geri dönebilirsen cok sevinirim... Sevgilerimle, güzel bir hafta sonu diliyorum...
Tam da bugün babamın yoğurma desteği ile etsiz çiğ köfte yaptık. Pastırmalı olanı oldukça ilginç geldi. Pastırmanın tadını düşününce oldukça lezzetli olduğuna eminim. Ellerine sağlık.
ELLERİNİZE SAĞLIK CANIM BİZDE ARTIK ETSİZ ÇİĞ KÖFTE YAPIYORUZ UZUN ZAMANDIR ÇOK GÜVNDİĞİMİZ ET OLURSA İSTİSNA
PASTIRMALIYI MERAK ETTİM
SEVGİLER
Merhaba Arkadaşlar,
Beğeni ve merak dolu yorumlarınıza sevindim.Çok teşekkürler.
Sevgili Münster, tarifi biraz daha açıklayıcı yazmaya çalıştım. Bulguru isterseniz belirtilen miktarda sıcak su ile veya daha lezzetli olması için domtes suyu ile ıslatıp bekletiyoruz. Bulgur hazır olunca , ince kıyılmış malzemeleri , pastırmayı ekleyip yoğuruyoruz . Sonra diğer tüm malzemeleri ekleyip yoğurmaya devam ediyoruz. Elde ince ince doğrama imkanı varsa rondo da çekmeye de gerek yok.
Herkese güzel bir gün dileğimle afiyet olsun.
Köfteler süperrrr ellerinize sağlık.
Çok selamlar;
aman allahım bu ne güzellik..
hemen denemeliyim.
sevgiler
özlem
Canım; ellerine sağlık,çok lezzetli görünüyor.Sevgilerrrrrrr.....
Gecen gün bunu görüp yorum yazamamistim...simdi deatyli okudum-Ellerine saglik.Ilk firsatta bende deneyecegim.
Kandilin mübarek olsun.Berlinden sevgiler
değişik ve güzel görünüyor ellerinize sağlık hayırlı cumalar.
http://www.blogmame.com/2011/06/blogger-ve-blogspot-yarsmas.html
Blogspot Blog Yarışmasında sizide aramızda görmekten mutluluk duyarız bir haftalık oylama sonucu birinci seçilecek gerekli açıklama sitede bulunmaktadır
Çok güzel ve herkesinbeğeneceği tarifleri hazırlamışsın
Aparatifler ve Mezeler
Pasta Kek Kurabiye Tarifleri
elerine sağlık
süper tarifler elinize sağlık
Offffffffffff, nasıl bir lezzet oluyordur kimbilir.
Ellerinize sağlık.
Özenti ve Malatya lı anne Çiğdem
Yorum Gönder