Yokluğumuzda site görevlisine bahçeyi teslim edip, sulama dışında birşey yapmamasını tembih etmiştik. Bahçede kaos başlamış: Süs ve bal kabakları sulandıkça uzamış , dev kollarıyla sihirli fasulye masalındaki gibi gökyüzüne uzayıp, çam ağaçlarının tepesine tırmanmış.Derhal süs kabakları toplanıp ayıklandı ve kurumaları için balkona serildi. Bal kabakları düzene sokuldu.
Domates fideleri üzerlerindeki ağırlıktan dolayı yere serilmiş.Mısırlar kurumaya başlamış. Elma, kayısı, kiraz ve vişne ağaçlarının yaprakları böcekler tarafından kemirilmiş.
*not: Tatile giderken gerekli planlamayı yap!
Kabaklarımın turuncu rengini öyle sevdim ki... Yeterince sertleşmelerine rağmen koparamıyorum .Köyde yaşayan ve bu işleri kanıksamış olanlara ne kadar sıradan gelecek! Halbuki benim için apayrı bir mutluluk kaynağı bunları yetiştirebilmek.
*not: Seneye bal kabağı ve sakız kabağı ekilebilir. Kabak çekirdeklerini sakın atma !
Kabaklar güneşleniyor...Belki dalında kurusa daha sağlıklı olacaktı ama sökmeseydik herhalde kar yağana kadar büyüyüp ne var ne yok sarılırlardı.
İnanılmaz bir bitki, arsız insanlara benzettim.Temel kökünden çok uzaklara giden kollar kendi başlarına minik kökler oluşturup besin ihtiyaçlarını karşılıyor ve daha da uzayabiliyor. Başka bitki yada önüne ne çıkmışsa , yay gibi minik kollarla tutunup ilerlemeye devam ediyor. Öyle sağlam ki bu " yay tutaçlar" koparılıp, kolayca sökülemiyor.
*not:Süs kabağı tohumlarını sakla , ama sakın ekme.
Günde ortalama 1 kilo domates topluyorum. Pembesi, turuncusu, kırmızısı, kirazı, bir de parmak ucu şeklinde olanı var ki henüz kızarmadı. Bugün bütün gün domates rendeleyip konserve yaptım .Birazını dondurucuya koyacağım , bir kısmınıda kurutmak iyi olur. Bu nefis tada alıştıktan sonra domates yemek için hep Ağustos ayını beklemek lazım. Kiraz domatesler bile marketten alınanlara hiç benzemiyor , tasvir edilemez bir nefaset. Ve domates kokusu...
* not: Lezzetli domatesleri ayır, çekirdeklerini tohumluk olarak kullanmak için kurut.
Medarı iftarımız " tatsız kavunumuz". Son derece sulu ama hiç tadı yok :)
*not:Gelecek sene için tatlı kavun çekirdeklerini biriktir.
Dolmalık biberler üzerinde kurumuş ve pek şık bir görüntü oluşmuş.
*not: Tohum almayı sakın unutma!
Bamya çiçeği ne kadar hoş. Neden bamya fiyatlarının yüksek olduğu anlaşılıyor.Ektiğim bir avuç tohumdan 8 adet fide oldu, bamyalar yavaş yavaş olgunlaştığı için, ancak 6-7 adet toplayabildim. Bir yemeklik olana kadar topladıklarımı derin dondurucuda biriktirmekten başka çare yok.
*not:Boyu uzamış ve irileşmiş olanları ayır, tohumluk yap.
Cuma, Eylül 02, 2005
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
12 yorum var, siz de yazabilirsiniz:
Inanamiyorum Asli, bunlar ne kadar guzel goruntulaer boyle.. Nasil ozendim simdi.. Hele bamyalar, harika inan. Ayvalik'ta bir koye gidip 3 kilo bamya almistik, hepsi yeni toplanmis. Ama dalinda gorememistim. Senin sayfana kismetmis ilk kez gormek.
Domatesi nasil kurutorsun. Ben de guzel ve ucuzken bolca aldim.. Buzluga attim. Ama kurutma imkanim varsa bu daha iyi benim icin. Buranin havasi musait degil' hele de su siralar. Acaba firinda hafif isida kururmu ki? Ne dersin??
Sevgiyle ..
hanife
Aslı'cım,kabaklara bayıldım.Bamya çiçeği de çok güzel.Bir ara Tijen dikkatimizi çekmişti bamya çiçeğine. İlk o zaman fark ettim.Görüntü muhteşem.Allah ürününü bol etsin.Mutluluktan bahsediyoruz ya,işte bu da mutluluk.Sevgiler. Meltem Atan
Meltem Atan
Hanifecim,
Bamya çiçeğini bende ilk defa yetiştirince gördüm.Domates kurutma işlemi açık havada çok zor. Çünkü oldukça sulu bir besin ve bu şekilde kurutulduğunda tıpkı biberde oluşan aflatoksin gibi bakteri üretmesi de mümkün. Bunun için ev şartlarında yine en iyi yöntem fırında kurutmak. Fırın tepsisine yayılan domatesler 100 C de 5-7 saatte kuruyabilir. kurumuş domatesler ya havası alınmış torbada veya zeytinyağı içine konularak saklanır. Değişik olarak diğer saklama yöntemlerinin yanında kurusununda ayrı bir lezzeti oluyor.İşte böyle Hanifecim sanada kolay gelsin.
Meltemcim,
Büyük mutluluk nedeni bunlar gerçekten...Tijen'in Sayfasına yeniden göz atayım.Görüşürüz.:)
aslı altan altundal
Yaniden merhaba Aslicigim..
Domatesleri butun butun mu yoksa keserek falan mi atacagiz firina. daha once hic yapmadim, aldiklarimda butun oluyor ama bilemedim iste:)
hanife
Hanifecim bütün bütün değilde domatesin büyüklüğüne göre boydan ikiye , üçe bölerek kurutabilirsin.Yaptığında sitende yayınlarsın değil mi ben biraz sonra yola çıkıyorum , orman havası alacağız Ilgaz dağlarında pazar akşamı döneceğim , görüşürüz o zaman.
aslı altan altundal
asli'cigim,
bende bamya çiçegi resmi yok, bahsetmistim bir yazida.
çok çok severim bu çiçegi, sitendeki resmi görünce de mest oldum!
domates güneste kurudu mu gerçekten çok güzel oluyor ama bu is için kuru hava, temiz yer ve bol günes istiyor. firin alternatifi bence de mümkün. genelde uzun, italyan tipi domateslerin kurutuldugunu Hanife'ye ileteyim. Ben dörde bölüyorum genelde. kolay gelsin Hanifeee!
tijen
Tijen
Sevgili Tijen ben o yazını arşivinden aradım bir türlü denk gelmedi. Sana özel bir bamya çiçeği fotoğrafı çekip göndereyim...
aslı altan altundal
Aslı hanım görüntüleri iki gündür açıp açıp bakıyorum.Nasıl güzeller. Hep hayalimde gerçekleştirmeyi düşündügüm bahçe sebze artı süs kabakları
tatilden her dönüşte muhakkak süs kabaklarından irili ufaklı alıp mutfagımın bir köşesine koyarım.. Herşey muhteşem görünüyor. Merak ettim bahçeniz nerede
acaba..Bellimi olur belki bizde emekli olunca böyle bir evimiz ve bahçemiz olur. En büyük istegim çocuklarımla ve eşimle beraber rahat sade ve temiz havadar bir yerde bahçe katı bir ev.. paylaşımlar için teşekkürler
sevgiler
Gelincik
merhabalar benimde dikkatimi çeken bir konu var yalnız araştırma yapabileceğim bir kaynağa rastlamadım. süs kabaklarının süslenme ve de dekoratif amaçlı kullanmak için bilgi araştırıyorum fakat henüz bir bilgiye ulaşamadım bu konuda yardımcı olabilirmisiniz. bulduğum kaynaklar sadece resimlerle sınırlı bu resimlerde yurt dışındakişi resimler acaba ülkemizde bu kadar yaygın bir durumda olarak yetiştirilen bu sevimli ve bir okadarda işlevsel kabakların kullanım alanları bu kadar mı diye düşünmeden de edemiyorum ankara gazi üniversitesi mesleki eğitim fakültesi dekoratif sanatlar öğretmenliği bölümünde bile yeterli kaynak bulunamıyorsa daha başka nerelerden arayabilirim
bu konuyla ilgili yardımcı olabilirseni çok sevinirim teşekürler
fatma
mrb.benim sizden bi ricam var.ben ankaradan bir bal kabağı aldım,ama onu nasıl kurutup süs yapacağımı bilmiyorum.yardımcı olursanız çok sevinirim.olmassaeğer size tel veriyorum. 0535 667 98 75 bi çağrı atmanız yeterli. şimdiden çok tşk
fatih
aslı hanım merhaba....
sıtenızı ve sızı ozledıgımı hıssettım...uzun zaman olmus gorusmeyelı ...
ozledıgımden olsa ....gecmıs arsıve bakarken kabaklara takıldı gozum...
sakız ve balkabaklarına ...
tohumlarından bende ıstesem .....
olabılırmı dersınız ...
karlar ve melekler sehrı ıstanbuldan kucak dolusu sevgıler ...benan ....
Merhaba Sevgili Benan,
Geçen yıl hiç ekim yapamadım, Ankara da devam eden su tasarrufu uygulaması sebebiyle. Tohumları bulabilirsem gönderirim tabii, bakmam lazım hatırlayamadım şimdi , maille görüşelim. Sevgilerimle...
Yorum Gönder