Merhaba arkadaşlar , bayram öncesi bu tarifi sizlerle paylaşmak istedim .
Hazır ürünler almak yerine , kendi yaptığım yiyecekleri misafirlerime ikram etmek her zaman tercihim olmuştur.
Bu tarif bana çok pratik geldi . Çay bardağı ölçüsüyle hamuru çabucak hazırlayabilirsiniz. Hamuru hemen açıp 5-6 cm lik şeritler kesip ,ucuna koyacağınız malzeme ile üçgen şekli verip pişirebilirsiniz. Şeritlere tereyağı sürüldüğünde, içi kat kat oluyor. Gerçekten lezzetli ve görüntüsüyle de şık bir börek. Yani tam misafire göre. Malzemeler 24 adet börek içindir.
Herkese afiyetle geçirecekleri iyi bir bayram diliyorum.
Malzemeler:
-1 çay bardağı su
-1 çay bardağı sulu yoğurt
-1 çay bardağı zeytinyağı (veya diğer sıvı yağlar)
-1 çay kaşığı tuz
-1 çorba kaşığı dolusu limon suyu
-3-3,5 su bardağı un (paşabahçenin normal su bardağı)
-Şeritlere sürmek için 2-3 kaşık eritilmiş tereyağı
İç Malzeme:
Kıymalı İç İçin: 200 gr kadar kıyma, 1 küçük soğan, 1 tutam maydanoz, karabiber
soğan ve kıyma kavrulur, ince doğranmış maydanozla karıştırılır.
Peynirli İç İçin: Peynir ezilerek ince kıyılmış maydanozla karıştırılır.Böreğin üzerine sürülen yumrta sarısının beyazını peynirli içe karıştırabilirsiniz.
Yapılışı:
- Öncelikle dilediğiniz iç malzemeyi hazırlayıp bir kenara koyun.
- Hamur yoğurma kabında, un hariç diğer malzemeleri karıştırın.Unu yavaş yavaş yoğurarak ekleyin.Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde etmelisiniz.
-Hamuru 6 parçaya bölüp, zamanınız varsa yarım saat dinlendirin.
- Her bir parçayı teker teker açın. Açtığınız hamuru 3 şerit halinde kesip,her bir şeride tereyağı sürün, ucuna malzemeyi koyup , üçgen şeklinde sarın.Şeritler 6 cm genişliğinde 25 cm uzunluğunda olabilir.
Böreğin sarılışını videoda izleyebilirsiniz:
Ben çekim yaparken tek elimle sarmak zorunda kaldım :) İki elle bu kadar yavaş sarılmıyor.
-Tepsiye yerleştirdiğiniz böreklerin üzerine yumurta sarısı sürün.
- Fırınınız fanlıysa 230 C derece yarım saat pişirmeniz yeterli.
Tarif için Esen Kayır 'a teşekkürler.
Perşembe, Kasım 26, 2009
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
18 yorum var, siz de yazabilirsiniz:
Merhaba Aslı Hanım,
Bayramınızı kutluyorum.
Çoktan beri siteniz yenilenmemişti. Açılışı yine güzel bir tarifle süslediniz. Teşekkürler.
Birazdan ben de denemeye gidiyorum.
Sevgiyle kalın.
Betül İÇÖZ
Ben de sizlerin bayramını kutlarım. Sevgilerimle...
Hayır kapılarının sonuna kadar açık, kaza ve belaların bertaraf olduğu Kurban Bayramınızın yaşadığınız tüm sorunları alıp götürmesi dileğiyle.. Kurban Bayramınız mübarek olsun, tüm dertleriniz deva bulsun!
Börek çok güzel olmuş ellerin e sağlık..
İyi bayramlar canım..
Sevgiler.
Merhaba Aslı hanım
Tarifi denedim.Ama biraz gevrek oldu milföy hamuru katmanı oluşamadı. Ölçü olarak Ajda bardağı diye adlandırılan çay bardağı kullandım. Ondan kaynaklanabilir belki.Daha küçük bardakla deneyeceğim. Sevgiler.
Betül
Merhaba Betül Hanım,
Ben normal çay bardağı ile yapmıştım ama, 1 su bardağı ölçüsü ile de deneyebilirsiniz. Miktar daha fazla olur .Yalnız kıtır olmasını isterseniz limon suyu ölçüsünü de artırmak gerekli. 1 su bardağına 1 küçük limon suyu konmalı.Tabii un miktarı da ona göre artacak . Hamur kulak memesi kıvamında olmalı. Kullandığınız yoğurt sulu olursa daha iyi sonuç veriyor. Tarife ekledim.Hamur fazla yumuşak olduysa, yapışıp kat kat olamayabilir. Deneyip yorumlarınızı paylaştığınız için teşekkürler. Sevgilerimle.
Bu tarif bana biraz tanıdık geldi.Annemden kalma su bardağı ölçüsüyle hazırladığımız fakat icerisinde su ve lımon suyu konulmamış haliyle poğaçalar yaparım bende..
Sizinkini de kısa zamanda deneyeceğim; kıymalı yaparım sanırım :)
Elinize sağlık.
sevgiler
Verdiğiniz tarifi bugün denedim.Yaklaşık bir saatte,ağızda dağılan,harika bir börek oldu.Emeğinize,yüreğinize sağlık.
BEN BİŞEY SORMAK İSTİYORUM BU HAMURU BİR GECE ÖNCEDEN HAZIRLASAK NASIL OLUR YADA NASIL BİR YOL İZLEMEM GEREKİYOR PAZAR SABAHI İÇİN YAPMAK İSTİYORUM DA
Merhaba,
Bir gece önce hazırlayıp buzdolabına koyabilirsiniz. Yalnız işlem yapmadan önce hamurun oda ısısına ulaşmasını beklemelisiniz.Pazar sabahı için iyi fikir :) kolay gelsin.
merhaba, az once yogurdum hamuru ama ne yumurta ne de kabartma tozu veya maya olmayısı biraz tereddut olusturdu.. umarım sorun olmaz..
bir de ben eli,min altında hazı olsun diye bazı seyleri buzluga koymak istiyorum, bu tarifi sekil verip çiğ olarak mı yoksa pişirerek mi buzluga koymak daha guzel olur?
bir de ben eli,min altında hazı olsun diye bazı seyleri buzluga koymak istiyorum, bu tarifi sekil verip çiğ olarak mı yoksa pişirerek mi buzluga koymak daha guzel olur?
Merhaba,
Benim çok severek denediğim bir tarif . Beğeneceğinizi umuyorum. Pişirdikten sonra derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Ben de bu şekilde saklıyorum. Çıkardıktan sonra ısıtmak yeterli. Kolaylıklar dilerim.
selam ben bugün bu böreğe 3 saatimi verdim hamur sizinkisi gibi oldu videoda izlediğim kadarıyla galiba 230 derece ısı ve fanlı olması sorun oldu yardımcı olursanız sevnirim çok gevrek oldu ve çok sert yenecek durumda değil :((
Merhabalar, ellerinize saglik... Merak ettim acaba borek hamurunda kuru maya ya da kabartma tozu yok mu acaba? Tsk.ler...
Tulay
Asli Hanim bu tarifteki videonuz gostermiyor. Sildiniz mi acaba?
Sevgiler , Nesim
Merhaba,
Videoya baktım çalışıyor, sorun yok.
Bu hamurda kabartma tozu kullanılmıyor.İçindeki yoğurt ve limon kabartma etkisi yaratıyor.
Kolay gelsin,
Yorum Gönder