Lezzetli mi lezzetli !
Frenk üzümü yemenin tam zamanı. Eğer kendiniz yetiştirmiyorsanız bulması biraz zor. Ama Ankara'da çok az bakımla rahatlıkla yetiştirilebilir. Haziran 'dan Ağustos 'a kadar da mayhoş tadıyla meyvelerini toplamak mümkün.
Yummy yummy!
Now, the red currants are in season. They are rather hard to find, unless you grow them yourself. But They are easily grown in Ankara with a little attention.From early June through August, you can pick up these sweet-tart berries.
Parlak kırmızı frenk üzümlerine bayılıyorum. Bahçeden yeni toplanmış taze üzümler gerçekten çok çekici...Frenk üzümlerinden reçel , marmelat, şurup ya da dondurma yapabilirsiniz. Kek , pasta ,puding süslemek için de kullanabilirsiniz. Ben frenk üzümü reçeli yaptım. Tarifi işte burada!
I love those bright red currants. Fresh red currants are so attractive. You can use them for making jam , marmalade, syrup or ice cream and decorating cake, pudding, cup cake . I've made red currant jam. Here is the recipe!
Malzemeler/Ingredients-300 g frenk üzümü / 300 g red currants
-150 g şeker / 150 g sugar
-2 yemek kaşığı limon suyu / 2 tablespoons of lemon juice
Yapılışı / Directions
-Öncelikle üzümleri ayıklayıp, yıkayın. /Firstly ,remove the stalks from the red currants and wash them.
-Bir tencereye şekerle birlikte frenk üzümlerini koyun kapağını kapatın ve bir gece buzdolabında bekletin.Böylece üzümler suyunu bırakarak şekerle birlikte yumuşayacak./Place the red currants and sugar into a saucepan, cover and refrigerate over night. So the berries starts to bleed and sugar begins to dissolve.
-Tencereyi orta hararetli ateşe yerleştirin.Kaynamaya başlayınca limon suyunu ekleyin. Karışımın kıvamı koyulaşıncaya kadar pişirin -yarım saat kaynatılabilir, soğumaya bırakın. Reçeliniz hazır. Afiyet olsun.
/ Place the saucepan over medium heat. Add lemon juice when it boils and cook until it has consistency-may be half an hour.Then, cool. Red currant jam is ready. Bon Appetit !
Frenk Üzümü Nasıl Yetiştirilir ?/ How To Grow Red Currant
Eğer Ankara 'da yaşıyorsanız bu bitkiyi mutlaka yetiştirmelisiniz।Fazla bakım gerektirmiyor, meyvesi yaz boyu toplanabiliyor, ilk yılında bile meyve verdi. Boyu 1,5- 2 metreye ulaşan çalı türü bir bitki. Gölge ya da yarı gölge alanları sevdiği için bahçede erik ağacının dallarının altında büyüyor. Aslında Ankara 'da yaygın olarak yetiştirilip ,pazarlarda satılabilir. Fidelerini Bauhaus' da ya da çiçekçilerde bulabilirsiniz. Bahçenizde hafif derinlikte bir çukur açın , fidenizi yerleştirin, çukuru toprakla doldurun.Fideyi yeteri kadar sulayın. Bahar dönemlerinde gübreleyin. Sık budama gerektirmeyen ve kolay yetiştirilen bol meyve veren bir bitki.
If you have a garden , please grow these sweet -tart fruits.The red currant doesn't need any attention,you can easily pick up fruits during summer even its first year.It is a bush growing 1,5-2 m. tall likes shadow or half shadow ,so I planted a root under the plum tree. First dig a hole slightly deep. Put the bush in the centre of it. Fill the hole with soil then water enough. In spring time,fertilize it , no need prune the plant every year.
Frenk üzümü ile kek süslemek, iyi bir alternatif.
It is the best way to decorate the chocolate cake!
19 yorum var, siz de yazabilirsiniz:
Ellerinize sağlık.Muhteşem görünüyor. Ben de Bodrum'daki yazlığın bahçesinde yetiştirdiğim mürdüm eriklerinden marmelat yapmıştım.Hem eşim hem ben çok severiz reçel, marmelat vb... Kilo korkumuz var ama yüzerek gidermeye çalışıyoruz.Sanırım hergün birkaç gramı da yerleşiyor vücudumuza :-)))))))))))))))
Sevgilerrrrrrrrrrrr
Betül İÇÖZ
Mürdüm erikleri de muhteşem olur . Sevgilerimle...
Bodrum Bauhause'da varsa ben de alayım frenk üzümü fidanı. Eylül sonu gibi dikeyim bahçeme.Sitenin ortak alanlarında yaban mersini ağaçları var. Ondan da çok güzel marmelat yapmışlar bilenler. Karadeniz bitkisi o.
Yeniden ellerinize sağlık. Mutlu günler ve sevgiler.
Betül İÇÖZ
Elinize saglık. Bu yüzümü ben çocukken bizim bahcede dedm yetiştirirdi. Çok harika ekşimsi tadı var. Ama yaklaşık 20 sene oldu yemedim . Çünkü belli bir zaman sonra bahcede hangi sebebden bilmiyorum ekmedik. Her halde sonradan bulamadık ekmek için. O zamandan sonra hiç bir yerde görmedim. Pazarlarda filan da yoktu yemeklik olarak alacak. Çok özledim.
Burda görünce o yıllar geldi aklıma. Ben çok sevdiğim için daha oluşmadan bitirirdim . Evdekilerde çok kızardı olsun recelini yapalım diye.
Paylaşımınız için teşekkürler.
frenk üzümü bahçede yetiştirilmiş,bilmiyordum,kesin son baharda ekeceim
ellerinize saglik, benim cok sevdigim bir marmelattir :)
harika makale.
teşekür ettim .
sitenizin dizaynı çok güzel. hazır şablon mu, yoksa kendiniz yaptırıp blogspotta mı yayınlıyorsunuz. bu konuda bilgi verebilirmisiniz. 3 sütunlu olması çok ferah bir görünüm sağlamış. ellerinize sağlık. yemeklerde bir harika. tebrik ediyorum.
güzel olmuş süper
Your blog is great! I'm fascinated by the variety, delicious recipes and amazing photos! We'll visit with pleasure!
ben yurtdisinda oldugum icjn cok yiyemiyorum boyle seyleri:-)
benim de bir blogum var duygularini paylasmak isteyener icin www.hayattangunlukler.blogspot.com herkesi beklerim!
bende MİMik bir konu var ziyaret ederseniz sevinirim
FRENK ÜZÜMÜ BZİM BURALARDA YOK AMA, REÇEL SÜPER GÖRÜNÜYOR.ELLERİNİZE SAĞLIK.
SELAMLAR;
yeni bir postunuz var gibi görünüyor ama sayfanıza girdiğimde en son bu yazınızı görüyorum? bilgi vereyim istedim...sevgiler
Iyi gunler! Yaklasik on iki saattir sekerde beklettigim frenk uzumleri su salmadi. Yani bir miktar saldi tabii ama hala bol miktarda kuru seker var icinde. Ayni zamanda sekere biraktigim cilekler simdi kendi suyunun icinde yuzuyor.
Aklima su eklemek geliyor ama recelin tadini bozar mi diye endiseliyim. Acaba maceraci davranip kopuklu sarap ya da taze sikilmis ananas suyu, portakal suyu filan mi eklesem diye dusunuyorum.
Siz ne onerirsiniz? Daha once boyle bir sorunla karsilastiniz mi? Simdiden tesekkur ederim
- Ayse
Merhaba ,
Bence bıraktığı su kadarıyla pişirin.Belirttiğiniz eklemelerin nasıl sonuçlanacağını ben de bilemiyorum .Pişiriken de başında durup suyunu bırakana kadar hafif karıştırarak pişirin. Kolay gelsin.
Tesekkur ederim Asli Hanim ama yorum yayinlanana kadar sabredemeyip receli pisirmis bulundum. 80lerin sonu 90larin basinda cocuk oldugum icin de Nese'nin sacinin yarisini Clear'le yarisini normal kepek sampuaniyla yikadim. Yani recelin yarisina su (kontrol grubu), diger yarisina portakal suyu (deney grubu) ekledim. Simdilik sonuc iyi gibi gorunuyor. Annem portakalli olan konusunda iki meyve de asitli oldugu icin sorun olabilecegini soyledi. Frenk uzumunun su salmayacagini, kendisine sormus olsam simdi bu hallerde olmayacagimi ekleyerek beni azarlamayi ve icimdeki maceraci ruhu oldurmeyi de ihmal etmedi :) Mevsim ilerledikce bir eksime filan olursa yazarim buraya.
Tarif icin yine de tesekkur ederim. Bu blogdan deneyip de tutturamadigim ilk tarif bu oldu. Herhalde benim uzumlerin cinsinde bir sorun vardi.
- Ayse
Ahhh zeytin ağacı harikadır frenk üzümü. bende yeni topladım bahçemden. yemesini bırak seyirlik tefekkürlük. uzun zamandır ahududularım vardı bir kaç senedir de frenküzümleri. şimdi blueberry fidanlarım var. bakalım kısmet.
Yorum Gönder