Narlı tarifler ararken buldum bu tarifi.Bizim bulgur pilavı yeryüzünün en sağlıklı yemeği seçilmiş. Amerika'lılardan kendi bulgurumuzun değerini öğrenirsek hiç şaşırmam. Köylü yemeği, köy kültürü diye burun kıvırılan bulgur parlak pirincin tahtını iyiden iyiye sallamaya başladı. Ben çok severim bulgurlu tarifleri , hatta pirinç eklenecek sebze yemeklerine kara bulgur eklemeyi tercih ederim.Bu akşam Engin Akın 'ın dünya 'nın en sağlıklı 10 yemeği arasına giren bulgurlu tarifini denedim. Sonuç tahmin ettiğim gibi, muhteşem. Mutlaka tavsiye ederim. Tarifi aynen uyguladım.
Malzemeler
- 3/4 fincan ceviz içi
- 1/3 fincan güneşte kurutulmuş, zeytinyağında bekletilmiş doğranmış domates ve aynı yağdan bir kaşık zeytinyağı
- 1 fincan bulgur
- 1 fincan konserve nohut
- 1/2 çay kaşığı saf kırmızı biber tozu ya da Halep biberi
- 1 3/4 fincan kaynamış su
- 500 gram küçük domates (ikiye bölünmüş)
- 1/2 fincan nar tanesi
- 1/3 fincan doğranmış dereotu
- 1/3 fincan doğranmış nane
- 2 yemek kaşığı taze limon suyu, tuz ve taze biber
- 2 çay kaşığı soğuk su katılmış 1 yemek kaşığı nar ekşisi
1- Fırını 350 derece ısıtın. Cevizleri altın rengi alana dek sekiz dakika kızartın. Soğuduktan sonra parçalara ayırın.
2- Güneşte kurutulmuş domates yağını geniş bir tavada ısıtın. Domatesleri de ekleyip yüksek ısıda bir dakika pişirin. Bulguru ekleyip karıştırın. Nohut, Halep biberi ve kaynamış suyu katarak kaynattıktan sonra en düşük ısıya getirip kapağını kapatın ve 20 dakika pişirin. Piştikten sonra kapağını açmadan 30 dakika dinlenmeye bırakın.
3- İki çatal yardımıyla bulguru karıştırın. Domatesleri, nar tanelerini, nane, limonsuyu, tuz ve biberi ekleyin.
Bir tabağa alın. Nar ekşisini ve cevizleri serpiştirip sıcak olarak servis yapın.
9 yorum var, siz de yazabilirsiniz:
Abartisiz agzim sulandi tarifi okurken. Renkler de cok hos, ellerinize saglik, afiyet olsun :-)
Dunya'nin en saglikli yemegi demissiniz, kuskum oldugundan degil, ama hangi kriterlere gore bu siralama yapilmis merak ettim. Veya, yemegin hangi ozellikleri bu sifati kendisine kazandiriyor.
Dilek...
Merhaba Asli,
ellerine saglik! Nar YE'ye girmesi gereken bir güzel tarifmis. Ben ilk ona giren bu tarif hakkinda Ipek'te birseyler okumus salata oldugunu sanmistim. Ama senden anladigim kadariyla salata kategorisine girse de "sicak" yeniliyor galiba? Asli kara bulgur dedigin ne? Firik gibi birsey mi? Delice bugdaydan yapilmis bulgur mu?
Bu arada Avrupa'da bulgur gibi ürünler (yumusak bulgur?) yerli firmalar tarafindan yeni marketing strajileriyle satiliyor ve dedigin gibi cok rabet görüyor. Mesela orta Avrupa'da bu var.
dilek
Aslıcım ellerine sağlık. Bizde bulguru çok severiz domates ve biberli pişiririz bazende yeşil mercimekli ama böylesini hiç denememiştim muhakkak deneyeceğim.
Bir beslenme uzmanı bana çocuklara sık sık bulgur pilavı yedirilmesi gerektiğini hatta çorbalarına katılmasını eğer bebeklik döneminde bebek bulguru reddediyorsa pilav pişerken suyunu tam çekmeden vitaminleri suya geçtiği için o sudan alınıp bebeklere verilmesi gerektiğini söylemişti. Paylaşmak istedim.
Sevgilerimle
Funda & Mete'm (25 aylık abi)
funda_mete
SEVGİLİ ASLI BENCEDE BULGUR DAHA YARARLI. PİRİNÇ YERİNE ÇOĞU KEZ BULGURU TERCİH ETMEK LAZIM SAĞLIK İÇİN. GERÇEKTEN TARİFİNDE NEFİS GÖZÜKÜYOR..
Derya
kesinlikle katılıyorum;hem sağlıklı hem besleyici hemde kan yapıcı...(renkler çok hoş)
aydının annesi
Merhabalar,
yorumlara ceveplarım hep gecikiyor kusura bakmayın,
Dilek ,bu yemek lezzeti, sunumu , besin değeri gözetilerek dünyanın en sağlıklı 10 yemeği arasına girmiş,
Dilek(Dilek'çe) kara bulgur yani kepekli bulgur ile frik bulguru aynı şey değil. Bu yazıdan bilgi edinebilirsin.Bu tarif her ne kadar pilav olsada çiğ sebzeler içerdiğinden salata gibi yenebilir , sıcak değil de ılık yemekte fayda var.Avrupa 'da bulguru keşfetti...
Funda paylaşımın için tşekkürler.Beyaz pirinç, bulgura göre oldukça boş bir besin,Bu nedenle pirinçle pişen yemeklere, uygun olduğu takdirde bulgur katmayı tercih ediyorum , daha da lezzetli oluyor.
Derya çok haklısın bu konuda bilinçlenelim., Şükran yemeğin rengi de iştah açıyor doğrusu. Sevgilerimle.
aslı altan altundal
Evet ve ozellikle hamileler icin cok faydali icerdigi folik asit nedeniyle :) Ben de pisireyim boyle minnosum son dakika besleyicilerini de alsin oyle gelsin hayirlisiyla :)
Minik Patikler
merhaba Aslı,
Bu tarifi bende etkinlik sonrası bulmuştum.Bir ay boyunca arayıp ,etkinlik gecesi ,pat diye bir yerden çıkmıştı karşıma.Bende ,bir ara deneyeceğim ,çünkü oldukça lezzetli bir pilav oluyor sonuçta.Bu ara rejimimiz sıkı tempoda gidip,pilava yer olmadığı için deneyememiştim.Herhalde bu haftaki programa ilave edebileceğiz bu pilavı yemek listemize.Resimler ne güzel çıkmış,mutlak güzel de olmuştur.Ellerine sağlık.Görüşmek üzere.
ipek kuscu
merhaba Aslı,
Bu tarifi bende etkinlik sonrası bulmuştum.Bir ay boyunca arayıp ,etkinlik gecesi ,pat diye bir yerden çıkmıştı karşıma.Bende ,bir ara deneyeceğim ,çünkü oldukça lezzetli bir pilav oluyor sonuçta.Bu ara rejimimiz sıkı tempoda gidip,pilava yer olmadığı için deneyememiştim.Herhalde bu haftaki programa ilave edebileceğiz bu pilavı yemek listemize.Resimler ne güzel çıkmış,mutlak güzel de olmuştur.Ellerine sağlık.Görüşmek üzere.
ipek kuscu
Yorum Gönder