Bahçede kışa giriyoruz yavaş yavaş. Öncelikle yazdan kalan ve zamanı geçmeye başlayan bitkilerin sökülmesi gerekiyor.Salatalık ve domatesler hala büyümeye devam ediyor. Fakat diğer bitkiler,(bamya kabak, mısır) sökülüp "kompost" uygulaması için toprak altına gömülecek.
Nedir kompost?Bahçenin eve uzak bir köşesine derince bir çukur açıyorsunuz. Buraya sebze artıkları, kuru yapraklar, ayıkladığınız bitkiler, kısaca organik ne kadar çöp varsa dolduruyorsunuz. Üzerini biraz toprakla kapatabilirsiniz. Bu artıklar bahara kadar çürüyecek ve gübre haline dönüşecek.Sebze bahçesi ve diğer bitkiler için oldukça besleyici ve organik, zarasız gübre olacak.Zamanı gelince bu gübre elekten geçirilip çıkan toprak özellikle sebze bahçesine kullanılacak. Ne güzel değil mi?Bahçe de oluşan artık bitkileri değerlendirmek için kompost uygulamasının tam zamanı.
Yığınla yeşil domates var, kızarırlar mı dersiniz? Ankara'nın malum soğuğu geldi ama don olana kadar sökmeyelim diyorum. Bu arada yeşil domates yemeği pişirdim, anneannemin yöntemiyle. Çok kolay . Denemek isterseniz, ben bulgurla hazırladım. Yeşil domatesler, kabuğu soyulmadan , irice doğranıp, soğanla tencereye atılıyor, biraz pişince bulguru ekliyorsunuz. Sarımsaklı yoğurt dökerek yiyorsunuz. Değişik bir yemek.
Bahçede son yaz mahsulleri...
Bir kök patlıcandan üç yemeklik malzeme çıktı bu sene. Fotoğrafta gördükleriniz son patlıcanlar, hemen alacalı soyup , dörde bölüp minik minik doğradım, biraz zeytinyağı ile tencereye koyup ağzını kapattım, yumuşayıp , yağını bırakınca, irice doğranmış biber ve dörde , beşe bölünmüş kabuklu domatesleri attım tencereye. Öylece piştiler ve hemen servis... Yemeğin fotoğrafını çekemedim.Bir dahaki yaz birkaç kök patlıcan dikmek iyi olur.
Bahçenin Sonbahar çiçeği: Kasımpatı . Pek şirin, renkleri de tam sonbahar renkleri.
Ağaçları ve sarmaşıkları rüzgarda savrulmaktan korumak için sıkıca bağlayıp , desteklemek gerekiyor. Bizim ağaçların bu ilk kışı olacak, sağ salim atlatabilmek için gerekirse gövdelerini naylon torba geçirmek lazım.Özellikle Erguvan ağacı Ankara'nın soğuk tepesinde kışa nasıl dayanacak,biraz endişeleniyorum.
Sonbaharda ekmeyi düşündüğüm, ektiğim sebzeler:
Maydanoz, nane, yeşil soğan her zaman olmalı, kar altında da kalabilir. Marul, kıvırcık, ıspanak çabuk yetişir bu nedenle şimdi ekilebilir. Sebze tohumları, bahçenin uzun süre güneş alan bölümüne ekilmeli. Patates olur mu çok merak ediyorum. Çillenmiş patatesler, toprağın altına gömülecek.Herhalde ancak bahara alırız ürünü. Havuç tohumlarını aldım. Birkaç tanesi birarada gömülecek fazla derin olmayacak şekilde.Tohumu satan kişi 120 günde ancak büyür dedi. Bakalım ekilen tohumlarla birlikte bahçede heyecanlı bekleyiş başlıyor.
Cuma, Ekim 21, 2005
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
16 yorum var, siz de yazabilirsiniz:
Sevgili Aslı senin siteni ne zaman ziyaret etsem daha sağlıklı yaşamalıyım diyorum ve işteyken "akşama sağlıklı bir şeyler pişiriyim" fikirleri oluşuyor. Gerçekten böyle güzel doğal sebze ve meyveleri görünce içim açılıyor. Tebrik ederim ne güzel yetiştiriyorsun. Ve tabiki sitene adını verdiğin zeytinyağı benim de vaz geçilmez tatlarım arasında. Ellerine sağlık.
Sevgiler.
nihan
Aslı, yazını okuyunca aklıma "Kızarmış yeşil domatesler" geldi. Çok sevmiştim ben o filmi. Bahçe hikayelerini hep yaz ne olur. Her aşamasını merak ediyorum bahçenin. Sonbaharını, kışını.Tohumlarını nereden alıyorsun, ben de balkonuma yeşilik ekmek istiyorum da.
Burcu
sağol aslı bu görüntülerle içimizi açtığın için. yarın birgün bahçeli bir evim olursa anlattıklarından çok yararlanacağım.
bu arada hayatındaki rastgele 20 şey için sobelendin. heberin olsun.
saadet
asli'cigim,
arkadasim sükran annesinin bahçesinde vakti geçen (hava sogudugu için yani) domatesleri sökmüs, islak gazeteye sarmis ve izmir'e getirip basasagi evin soguk bir odasina asmisti, kisin kizarmaya devam ettilerdi iyi mi? hiç birini ziyan etmedi.
bir de yerelmasi ek diyecektim, o da patates gibi, kabuklarini topraga gömünce çikiyor..
yine de kizarmayan domatesler kalirsa tursu falan yaparsin elbet degil mi? öylece ziyan olmazlar. insan hiç kiyamiyor degil mi emegine? ben burhaniye'deki domateslerimi birakip ne zor ayrilmistim!
Tijen
Asli,
Ben yere dusen bir iki domatesimi evin icinde gunes goren bir pencerenin onune dizdim. Disarda dalindaki domateslerim hala yesil ama icerde pencere onunde
duranlar kipkirmizi oldu. Digerlerini de koparip iceri mi alsam diyorum hatta...
Tugba
Sevgili Tijen ve Tuğba önerilerinizi uygulayacağım.İyi oldu böylece kışında bir süre daha taze domates yiyebiliriz.Domates turşusu çoktan yapıldı bile.
Burcu'cuğum tohumları çeşitli yerlerden aldım. Maydanoz, nane vs. tohumunu Kale 'de hububat satan sergilerden aldım. Ulus 'ta İstanbul Baharat var, güvenilir. Beypazarına gitmiştik ziraat odasından soğan ve havuç tohumu aldım.Bunun dışında İlkbahar'da civar ilçelerin köylü pazarını gezdim, sebze fidesi alabilmek için.
Saadet en kısa zamanda yazarım , sağol.
Nihan güzel düşüncelerine teşekkür ederim, hep birlikte öğreniyoruz.
aslı altan altundal
Aslı hanım! sayenizde yine yeni birşey öğrendim.kompost olayı.sebze ve meyveyi dalından koparıp yemek ayrı bir zevk olsa gerek.hele ucunda kendi emeğiniz varsa,emeğinize sağlık...
aydının annesi
Bne resimleri çok seviyorum ama böyle bir anlatımla süslenince bakması daha güzel olduğu kesin.
Hep bahçeli bir evde oturup kendi sebzelerimi yetiştirme hayali kuruyorum. Sen benim hayalimi zaten yaşıyorsun.
Sevgiler..
xtra
merhaba ,
Kompost yöntemini hemen kayınvalideme anlatacağım , daha önce söyleniştim hatırlarsanız , kayınvalidemin yaptırdığı evin büyükçe bir bahçesi var.Şu anda sadece zeytin agaçları , kiraz , elma ,ceviz, incir , dut ağaçları var. Birde geçen bahar da domates ekmiştik. Henüz tam olarak inşşat tamamlanmadığı için başka sebze - meyve dikilmedi. İnşallah daha sonra bende paylaşacağım bahçemizin ürünlerini sizlerle...
Sevgilerimle:)
cimcime
asli, bahcede kompost isini gommeden yaparsan daha cabuk "olurlar" hem de boylece bahcenin istedigin yerine dagitabilirsin. hava almasi gerekiyor, arada bir havalandirmakla da bu islemi kolaylastirabilirsin.
fethiye
Xtra , Cimcimenin kayınvalidesiyle aynı durumdayım, evin içi dekorasyonu devam ediyor. Ama bahçeden tamamen yararlanabiliyoruz, yakın oturduğumuz için. Cimcime sizin bahçenin zeytinağacına çok özendim. Paylaşımlarını bekliyorum.
Fethiye, kompost uygulamasını teoride uzun zamandır bilmekle beraber, pratikte tecrübem yok. Yorumunla beni aydınlattın sağol.
aslı altan altundal
Asli, rica ederim. Ayrica bir de devamli islak tutmak gerekiyor. Mumkun mertebe tabii ki. Ben bu islakligi yaz boyunca saglayamadim, yine de iyi kurudular benim kompost kutusundakiler. Bir ara haftada bir havalandiriyor, ceviriyordum. Simdi kislik sebze bahcemde kullancagim kompostumuzu.
fethiye
aslıcığım pataes ekmek istiyorum bende ama nasıl ekileceğini hiç bilmiyorum.
Birde ıspanak nasıl ekilecek.Bilgi verebilir misin.?
Birde hep merak ettiğim bir şey var :
BU KADAR İŞE NASIL YETİŞİYORSUN.TEBRİK EDİYORUM SENİ.
Ben iki oğlumla işten ayrıldığım halde akşam yemeğini zor hazırlıyorum doğrusu. Sana imreniyorum.
Bahçe görüntülerini bekliyorum.
Sevgiler
Aslı
Aslı, patateslerin çillenmiş olanlarını seç belleyip kabarttığın toprağa bir karış derinlikte göm.Ispanak tohumları da yine bellenmiş toprağa fazla sık olmamak kaydıyla gömülecek. Sık ekince zor büyüyorlar. Geçen sene öyle oldu.Aslında şu sıralar hiçbirşeye yetişemiyorum. Bazen panikliyorum.:)Çocuklar küçükken aynı sıkıntıları geçirdim. Ama şimdi birbirlerini oyalayabiliyorlar.Se vgilerimle.
aslı altan altundal
aslı çok güzel ama sana bir sorum olacak.ankara'nın meihur şeyi elma mı üzüm mü armut mu yoksa ceviz mi
kerem
Ankara'nın armut ve cevizi meşhur bildiğim kadarıyla.
aslı altan altundal
Yorum Gönder