Pazardan aldım bir tane
Eve geldim bin tane
Narın lezzetinden çok rengine tutkunum desem ... Kıpkırmızı büyülü tanelerine...Narın çiçeği ayrı renk, tanesi, kabuğu ayrı ışıltı.Bütünüyle rengiyle, kokusuyla, lezzetiyle özel bir meyve.Onlarca yemek ve tatlıya lezzet verip , renk katmasının yanısıra vazgeçilmez nar ekşisinin de kaynağı .Salataların , özellikle kısırın olmazsa olmaz malzemesi nar ekşisi ; nar tanelerinin ezilip suyu çıkarılarak yoğunlaşana kadar kaynatılması ile elde ediliyor.Market raflarını şöyle bir yokladım. Nar ekşisinin yanısıra, organik nar suyu ve en ilginci nar kapsülleri içeren şişeler sıralanmış.Nar konsatresi, antioxidant özelliği ve daha bilumum yararlarından dolayı her yemekten sonra ilaç niyetine yutulmak üzere kapsül için de satılıyor.10 kapsülden oluşan şişesi 60 YTL.Narın mutfaktan sağlığa , edebiyattan mitolojiye, şarkılardan, sevgiliye özel bir hediye oluşuna kadar uzanan hikayesinden hepimiz kendimize pay çıkarabiliriz. Nar meyvesi güzelliğiyle, bereketiyle yanımızda dururken ona ulaşmak biraz zahmetli. Neden derseniz nar ayıklamak cidden zor geliyor bana, biraz sabır istiyor. Mutfağım minik minik nar damlacıklarına boğuluyor.Eh ne yapalım her güzelin bir kusuru , nazı olur artık...
Nar Şuruplu Krem Karamel
Malzemeler
- 1/2 litre süt
- 6 tane yumurta
- 125 gr şeker
- 2-3 fiske limon kabuğu rendesi
- 1/2 paket vanilya
Nar şurubu için: 1 bardak nar tanesi, 4 kaşık esmer toz şeker, 1 bardak su
Yapılışı
- Önce nar şurubunu hazırlamak için, tencereye tüm şurup malzemelerini aktarın. Önce hararetli sonra kısık ateşte suyunu yarı yarıya çekene kadar kaynatın.
- Karamel yapmak için şekeri 5-6 kaşık suyla kaynatarak yakmadan pekmez renginde karamelleştirin, ve bekletmeden (soğuyunca donuyor) krem karamel yapacağınız kalıba dökün.
- Diğer tarafta 3 yumurtanın bütününü, 3 yumurtanın da sarısını mikserle karıştırın. Şekeri ve sütü ayrı bir kapta ılıtın ,yumurtalı karışıma ekleyin. Vanilyayı ve limon kabuğu rendesini de atıp homojen bir karışım hazırlayarak krem karamel kalıbına boşaltın.
- Bu kalıbı , yarısını geçecek kadar sıcak su doldurduğunuz daha büyük bir kabın içine oturtarak fırına koyun. 100 C de suyu kaynatmadan katılaşana kadar pişirin.
- Katılaşan krem karameli fırından çıkarıp suyun içinde soğutun sonra kalıptan ters çevirerek üzerine nar şurubu gezdirip servis yapın.
Narlı Bahçe Salatası
Nar ekşili ve mevsiminde olduğumuza göre narlı salata iftar için iyi seçim.Bahçe malzemeleri: Yeşil soğan, domates,yeşil biber,taze nane, maydanoz. Bunların arasına narı da eklemek isterdim . Daha çok Ege ve Akdeniz bitkisi olarak bilinen nar deniz seviyesinden 1000 m yükseklikte yetişebiliyormuş, Ankara 850 rakım olduğuna göre mümkün olabilir , en azından süs narı yetiştirenleri biliyorum.Salatada başka hangi malzemeler var derseniz: Haşlanmış pirinç, sumak, kekik, taze fesleğen,sızma zeytinyağı,nar taneleri, nar ekşisi, tuz. Marul, ıspanak, tatlı kuru soğan ve yeşil zeytin de eklenebilir.
Nar tanelerini bir kaseye doldurup kaşıklamak en sağlıklısı .Böylesi misafirler içinde oldukça şık bir ikram olur.
14 yorum var, siz de yazabilirsiniz:
Basinin üzerindeki taciyla meyvelerin krali benim benim diye bagiran nari anlatimin ve güzel tariflerin icin tesekkürler!
dilek
eline saglik asli'cigim,
bahçe salatasinda takildim ben. ne çitir seyler öyle! bugün ben dekendime minik bir salata yaptim, balsamik sirkeli, turplarim çitir çitirdi, antalya'da olmanin güzel yani bu, her seyi taze taze alabiliyorsun. tabii ilaçsizini, temiz toprakta yetismisini bulmak zor ama!
tijen
Tijen
Selamlar
Yemekvebiz sitesinde nar temizlemenin en kolay yontemi var,denedim,gercekten 2 dakikada bir kâse dolusu temizlenmis citir citir narlar yemeye hazir...
Bol bol nar yiyebiliriz artik.....
ned
Nar soslu krem karamel, çok güzel bir fikir. Başarıya da ulaşmış senin ellerinde. Çok nefis gözüküyor, ellerine sağlık Aslı.
Burcu
Sevgili Dilek meyvelerin kralı tabirin hoş gerçekten.
Tijen biz bu sene ektiklerimizi biçtik, 2, 5 aydır dışardan domates almıyoruz fazla fazla yetiyor. Biber, salatalık maydanoz, nane bahçeden ,bal kabağı öylesine, patlıcan bile pişirdim. Hormonsuz ,ilaçsız , sadece hayvan gübresiyle gayet güzel yetiştiler.Senin bizlere edindirdiğin bilincide belitmeden geçemem.
Ned , narı kolay temizlemenin yöntemlerini bende gördüm ve bu işin çözüme kavuşmasına memnun oldum.
Burcu krem karamel bu şekilde daha albeninili oldu gerçekten, iftar sonrası ikram ettim ve herkesin tabaktaki diğer yiyeceklerden önce karameli yemesine dikkat ettim:))
aslı altan altundal
merhaba aslı, ben nedense krem karameli sevemedim belki içindeki yumurtanın çokluğundandır, ama seninkisi enfes görünüyor,ellerine sağlık...
hatice
Nefis tarifler ve görüntüler için teşekkürler Aslı.
tuhfe
aslı hanım laf aramızda yine döktürmüşsünüz!krem karemel süper gözüküyor,ellerinize sağlık.....
aydın'ın annesi(ev perisi)
Merhaba ellerinize sağlık. Krem karameli ben hazır alıp yapıyordum tarifi görünce çok sevindim. Yalnız bir sorum var bizim burdaki marketlerde esmer şeker yok yerine normal kullansam bir problem olurmu teşekküler
Nesrin
Nesrin normal şekerle de olur, zaten esas tarifte normal şeker kullanılıyordu.
aslı altan altundal
Krem karemel en sevdiğim tatlı.Nar şuruplusu da çok muhteşem gözüküyor.En kısa zamanda denemek üzere çıktı alıyorum.Selamlar.
Semanur/akcahan
Nar mevsimi geldi yine... Akşamları kaselere nar doldurup kaşıklamak gibisi yok . gelen misafirlerime de öğrettim artık onlar da kasede nar ikram ediyor... sizin sayfanızda kasede nar görünce tamam dedim doğru yoldayım :)
suat aksoy
Kesinlikle doğru yoldasınız:)
aslı altan altundal
merhaba nar seven arkadaşlar. narın ekşi mi tatlı mı olduğunu nasıl anyabiliriz bilen var mı acaba. geçen gün satıcı köşeli narların tatlı, yuvarlağımsı narların ekşi olacağını söyledi. geçerli mi bu bilgi?
suat aksoy
Yorum Gönder